HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • : Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2009.10.23. 17:53 frontember76

Jean Todtnak örülünk, vagy nem?

Jean Todt önmagában életrajzát, szaktudását, intelligenciáját tekintve hibátlan jelölt. Gyakorlatilag egész felnőtt életét az autósportoknak szentelte. A két leghúzósabb sportágban világbajnok lett. A legmagasabb szinteken dolgozott, elképesztő kapcsolatrendszere lehet.  Régóta tagja a FIA-nak, hibátlanul ismeri a rendszert, tagokat, felállást, háttéralkukat, aljasságokat, korrupciós pity-putyokat, mindent. Száraz tények alapján el sem lehet képzelni alkalmasabb jelöltet, hiszen vezetett már padlón lévő hatalmas céget csúcsra, és tartotta ott rekord ideig. Dolgozott nehéz körülmények között, dolgozott sok-sok pénzzel, dolgozott primadonnákkal, volt része sportpolitikában, diplomáciában, eléggé penge a témában.

Gyanús először akkor lett az egész, amikor Max Mosley nyíltan támogatni kezdte. Az a Max Mosley, akit nemcsak fétis-szado kurvázáson kaptak, amióta komolytalan embernek tartjuk, hanem az utóbbi évek szabályváltoztatási tébolya, csapatokra rákényszerített akarata olyan vihart kavart, amibe ő maga bele tudott bukni annak ellenére, hogy a FIA-ban diktátori hatalommal bír, és maga Bernie Félisten Ecclestone személyes jóbarátja 30 éve, hiszen együtt találták ki ezt a receptet anno - tied a kereskedelmi jog, enyém a felügyeleti szerv, aztán hajrá, miénk a világ. Micsoda őrületes ámokfutásnak kellett itt lenni Max részéről ahhoz, hogy Bernie odaálljon elé, hogy nem jelölteted magad, amigo, világos? Most lesz elég... Hát ez az ember ne támogasson semmilyen utódot, nem kampányoljon senki mellett, ez az ember hallgasson. Most nem akarok kitérni az utolsó meccsre Briatore ellen, írtam róla posztot, hányinger az egész.

Még szomorúbb akkor lett a Todt - történet, amikor Michael Schumacher is odaállt arcátlan módon támogatni a kampányt. Egy jelenleg is versenyző csapat prominens alakja, a legsikeresebb autóversenyző. Mintha simán beleférne, hogy a világba kiáltja, hogy igen, baszod, ő is Ferraris volt, én még most is az vagyok, legyen ő az elnök, az lesz mindenkinek a legjobb....Persze nem kell hozzátenni, hogy ez magánvélemény, nem Ferrari-alkalmazottként mondom, ennyire már hülyének nézhető az egész szurkolói világ. Innentől tudtam, hogy Todt nem jó jelölt.

Végezetül Bernie támogató szavai döntötték el, hogy itt nincs sem szaktudás, sem intelligencia. És nem Todt a fekete bárány. Vele nincs semmi gond. Ő csak felveszi azt a kabátot, elfogadja azt a helyzetet, mely szerint itt egy valaki(k) szándékának megfelelő ember kiválasztása zajlott, és ilyen értelemben Vatanen nem is nyerhetett. Végülis min vagyunk meglepve, a show-businessben és a modellvilágban mindenkit megdugnak, mielőtt sztárt csinálnak belőle...Itt is hasonló a helyzet, csak nincs dugás, több a lóvé a pakliban, és nem sztárt csinálnak Todt-ból, hanem őrületes hatalmat kap a kezébe. Amit persze néhányan abban a kamerák nélküli, diszkrét hátsó szobában megrángat úgy 4-5 ember, de nem több. És végülis ez jó alku. Ember legyen a talpán, aki nem fogadná el. Persze szurkolóként, amikor az ember tiszta meccsekről, tiszta futamokról, tiszta politikáról álmodik, gusztustalan, dehát túl sok itt a pénz ahhoz, hogy illúziókat kergethessünk erről.

Emiatt senki se várjon se hatalmas változásokat, sem látványos fejlődést, sem értelmes szabályokat, sem tiszta versenyeket tiszta döntésekkel.

A Ferrari (meg Schumacher) meg megint olyasminek örül, amit az okosan hallgató riválisok egész egyszerűen ellenük fognak fordítani - az eddigi legnagyobb támadási felület, amit a Scuderia adott maga ellen. Innentől egyetlen sportbírósági ügy tisztasága sem garantálható, amiben a Ferrari is érintett, ugyanakkor várható, hogy a FIA tagjai és maga Todt is több esetben inkább a Ferrari kárára dönt majd, nehogy valaki elfogultsággal vádolja ő(ke)t. Ráadásul változnak a szabályok, ebből a dupla diffúzor esetében is volt félreértés (most ne beszéljünk Ross Brawn szintén fasza kapcsolatáról Todt-tal ugyebár...), a Ferrari meg nem várhatja, hogy Todt keze feléjük forduljon. És nem is fog.

Jól tökönszúrták magukat ismét. Todt ugyanis hiába szereti a Ferrarit, volt csapatánál a mai naptól egy jóval nagyobb pályán játszik. Ahol biztosan számít a Ferrari-érdek is, de 120 ország, a világ összes autógyára, Ecclestone évi több milliárdos költségvetése nyilván többet nyom majd a latban. És a Ferrarinál jóval nagyobb tárgyalóerők is megjelennek ebben a játszmában. És senki sem lesz meglepve, ha a FIA másnak kedvezően dönt. De ha a Ferrarinak kedvez, azt mostantól mindig hatszor el kell magyaráznia az egész világnak.

Összességében nem az a gond, hogy Todt lett az elnök. Az igazi baj az, hogy most végérvényesen kiderült, hogy ez is csak egy vetített valóságshow, amiben a legtöbb és legjobb, amit tehetünk az az, ha nem akarunk a dolgok mögé látni, mert akkor elmegy a kedvünk az egésztől. Maradjunk csak a mi közkedvelt hétvégéinknél, edzéseinknél, taktikáinknál, futamainknál. Hagyják meg nekünk azt az örömöt, hogy köridőket számolgathassunk, üvöltve sírjunk vagy nevessünk egy szép előzésnél, nagy ütközésnél, nagy győzelemnél, elcseszett kiállásnál, emberi megmozdulásnál, világbajnokság megnyerésénél.

A játékot hagyják meg nekünk. A pénzt, a hatalmat, a mocskot meghagyjuk nekik. Legyenek vele boldogok.

 

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyebbkeverek.blog.hu/api/trackback/id/tr381470215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kimike18 2009.10.23. 22:37:55

Az utolsó mondat a lényeg Kérem Szépen....

Hombre B 2009.10.23. 22:57:40

Jó kis cikk... csak picit légy optimista, meg kell adni a lehetőséget, h bizonyíthasson... A 4 éves elnöksége alatt születhetnek pozitív/tárgyilagos döntéseket, melyek izgalmasabbá, látványosabbá teszik a sportot...

Lehet túlzottan optimista vagyok, de mindenkinek megadom a lehetőséget a bizonyításra, pláne akkor ha lehet sejteni, h az egész mögött a pénz és a különféle alkuk állnak... Kíváncsi leszek Todt mennyire lesz képes ezen felülkerekedni, mert a játék mellett a pénz és a hatalom is mutathat izgalmakat...

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2009.10.25. 18:08:35

Egyértelmű, hogy Todtot azért támogatták, mert Vatanennel félő volt, hogy a FOTA "magához ragadja a hatalmat", amit sem az FIA, sem Mosley, sem Bernie nem nézhetett tétlenül.

Most az, hogy MSC odaáll Todt mellé, egyrészt nem meglepő, mert MSC kb a gyereke, másrészt viszont a német részéről baklövés volt, pont az általad leírtak miatt. Ugyanakkor nem hiszem, hogy az MSC "odaállás" miatt fogják a Ferrarit b*szogatni, ha kétes szituációban nem ellenük döntenek, hanem Todtra fognak mutogatni. Eddig se kevés hang volt, aki az FIA-t, mondjuk így, Ferrari bérencnek minősített, ezek után meg főleg jönnek majd a rágalmak, hogy a Ferrari azért nyer, mert ott a Todt. És ezt cáfolni az életben nem fogják tudni, mert ez olyan dolog, amit nem lehet. Hogy lehetsz biztos abban, hogy tényleg nem Todt nyúlt bele a dologba?

Innentől kezdve, ezzel az elnökválasztással a legrövidebbet szerintem a Scuderia húzta, főleg, hogy ez olyan játszma volt, amihez maguknak a vörösöknek közük nem volt.

ven 2009.10.26. 22:55:18

Hát igen... Én azért kicsit bíztam, hogy talán Vatanen, és akkor valóban kezdődhetne egy tisztulási folyamat.. de hát nem.
Ismét bebizonyosodott hogy csodák márpedig nincsenek... :)

frontember76 · http://kemenyebbkeverek.blog.hu/ 2009.10.27. 09:17:43

@ven: sajnos tényleg nincsenek csodák. Illetve nem tudjuk, hogy Vatanennel mennyivel lett volna jobb ez az egész dolog, az azonban sejthető, hogy a mindenki kedvence Todt nem véletlenül lett az utóbbi 3-4 hónapban mindenki kedvence. Nem véletlenül támogatta nyíltan a Ferrari, Ecclestone, Mosley, stb.

Kimike18 2009.10.28. 20:33:03

Azért várjuk ki a végét mi lesz......

Kimike18 2009.10.28. 20:33:48

Őszintén tény és való várható volt az eredmény, de azért én még bizakodó vagyok.
süti beállítások módosítása