HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • : Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2009.09.21. 17:39 frontember76

Renault botrány, Piquet botrány

Engem baromira nem érdekel (nem a túrót nem!), milyen ítélet született a Renault szingapúri botrányának ügyében. El lehet vitatkozni arról, hogy mennyire súlyos vagy korrekt az ítélet annak fényében, amekkora szemétséget itt elkövettek az urak, vagy annak fényében, hogy a McLaren egy szabad szemmel is jól látható pénzbüntetést kapott 2007-ben kémügyben, meg arról is, hogy melyik súlyosabb. Végtére is a McLaren egy másik csapattól lopott, a Renault meg egy futam végeredményét "tette tönkre". Egyik a csapat teljes 2007-es teljesítményét tette kérdőjel elé, másik szintén a világbajnokság kimenetelét erősen befolyásoló dolgot tett. Summa summarum mindkét csapat keményen beleszart a közös kajás tálba. A FIA - a tőle immár megszokott sunyi, gyáva módon - egyiket sem merte kirakni, féltve a jó öreg pénzecskét és befolyást, ám egyiknek adott pénzbüntetést, másiknak nem. Nyilván tudta, hogy a McLaren a pénzbüntetés ellenére is marad, a Renault esetében távolról sem volt így, azok még így is necces, hogy maradnak-e. És Max Mosley egységesítési terve a gyárak meggyengítésére, és a manufakturális kiscsapatok megerősítésére kissé túl jól sikerült. Honda viszlát, BMW viszlát, Toyota és Renault egész évben kétes nyilatkozatokat tesz, marad a Merci meg a Ferrari. Kicsit lassítani kell ezt a folyamatot, mert a Manor meg a Campos nem lesz új Brawn, hogy az első időmérőtől kezdve leesett állal nézzük a tevékenységét. Néhány megmaradt gyári csapat viszont ha fényévekkel az újak előtt versenyez, akkor ez nem 13 csapatos erős kis mezőny lesz, hanem 3-4 komoly csapat versenye, aztán az "idén-szar-lett-a-kocsi" középen, végül 4-6 leszakadt új csapat hajt azért, hogy kit köröznek le csak kétszer. (ez is megérne ám egy külön posztot, hogy jövőre hogyan is lesz a versenytaktika, ha futamonként nem 4-5, hanem 20 körözéssel kell számolni elöl. Egyenként 1-1,5 mp időveszteséggel számolna 1 tankolásnyi idő...)

 

Szóval engem valójában az érdekel ebben a botrányban, hogy mire gondolt Briatore és mire gondolt a nagyszerű Piquet család? Mire gondolt Flavio, aki azért látott már karón varjút, hogy felveszi annak a fickónak a fiát, akik a legjobban gyűlölt a F1-ben talán valaha is? Miért menedzseli? Hogy követhetett el ekkora hibát az, aki Schumacher és Alonso felfedezőjeként vált ismertté, és 4-szeres egyéni VB győztes csapatfőnökké? Ekkora pénz volt a háttérben? Ennyire szorította a Renault kivonulási pánikja, esetleg az Alonso eligazolás miatt kellett egy új kölyök a pakliba? Talán sosem tudjuk meg. De hogy nem átgondolt döntés volt, az biztos. Más kérdés, hogy ennyire elvtelen, aljas húzást hogy találhattak ki Symonds-sal, de erre én azt mondom, aki elég ideje nézi a cirkuszt, az azért nem nyúlt vérnyomásgyógyszerhez az ítélet hallatán. Itt ez benne van. Sajnos, tegyük hozzá a korrektség kedvéért, hiszen azért undorító húzás volt, de nem elképzelhetetlen.

Ez a Piquet gyerek viszont nekem egy megemészthetetlen csont a torkomban. Se lenyelni, se kihányni nem tudom, ez valahogy beakadt nagyon. Ez a kisebb szériákban szárnyaló kölyök a világ pénzével a háta mögött ha tényleg tehetséges is volt, akkor hogyan nem tudott erről senki itt a paddockban? Hogyan nem csaptak le rá, vagy vadásztak rá sokan, ahogy Kubicától Rosbergig, lassan Sutilig mindenkire? Ha Kovaleinen ülést tudott magának csípni a McLarennél, akkor ez a gyerek 1,5 év alatt miért nem tűnt fel soha, semmikor - ha csak azzal nem, hogy 17-szer odavágta a kocsit? Persze én nem eszem meg, hogy 1-1,5 mp-cel lassabb kocsit adott neki Flavio DIREKT, mert ilyen nincs. Senki sem ennyire önmaga ellensége. Ha ki akarok cseszni egy alkalmazottal, 3 tizeddel rosszabb kocsit kap, aztán innen mutasd, mit tudsz, nagyszájúkám. De másfél másodperc az pontszerzésre sem elég, ami viszont pénz a háznál, és Flavio egy dolgot biztosan jobban szeret annál, minthogy Piquet-t oktassa - a pénzt a háznál. Meg a sikert, meg azt az érzést, hogy én fedeztem fel, már megint adtam egy zsenit a világnak.

Piquet hazudik, amikor azt mondja, őt ellehetetlenítették teljesen. Ha így lett volna, Carlos nagybácsinak lett volna pénze kivásárolni a szerződéséből (akár a Renault-nál és Flavionál is!), és bedugni valahova tesztpilótának, vagy versenyezni. Nem tették meg, mert okosnak hitték magukat. Meg elveik nekik sincsenek, különben nem mondta volna azt a kölyök, hogy rendben, Flavio, odavágom a kocsit, ahogy kéritek. Hanem felállt volna, és kijelenti, hogy bizonyítani nem tudom, de engem itt kényszeríteni akarnak valami szabálytalan dologra. Bizonyítékom csak az, hogy ezzel a nyilatkozattal most kirúgatom magam a csapattól, és a F1-ből is, ilyet meg versenyző józan ésszel csak akkor tesz, ha nyomós oka van. Nekem van, viszontlátásra.... Erkölcsi hősként ünnepelte volna a box-utca, mondhatott volna Flavio akármit. De ehelyett ezek a faterral kitalálták, hogy úgyis rosszul áll a széna, oda kell csapni a kocsit, aztán zsaroljuk őket, ha majd eljön az idő. ADDIG NEM, csak majd akkor. Hát eljött. Megtették. Kirobbant az ügy. Mindenki rajtavesztett, aki megérdemelte.

Én bízom benne, hogy Nelson Piquet-ből egyet sem kell már a versenyek közelében látni soha többet. Amelyik versenyző ilyesmire képes, az nem érdemli meg a pilótaülést. Amelyik meg még sajnáltatja is magát ártatlan áldozatként, azt meg remélhetőleg egyik csapat sem akarja majd a sorai között, hiszen őket is bármikor, bármivel megtámadja, megzsarolja, kizáratja ez a gyerek, ha csak a szükség úgy kívánja.

Egy amúgy is érdemtelen pályafutás csattanós végét láthattuk. Fura párhuzam, hogy a F1 egyik legnagyobb alakja az egyik legkisebb alakjával együtt száll ki a cirkuszból úgy, hogy csak magukra és egymásra mutogathatnak. Csak az egyik milliárdos, és mindent elért itt, a másik meg ugyan nagyon gazdag, de maga semmit nem tett ezért, és nem ért el semmit. Feledésbe emiatt csak az egyik fog merülni.

Nekünk pedig marad a kedvenc játékunk, remélhetőleg sokkal jobb arcokkal, sokkal tisztább meccsekkel. Megérdemeljük. Igazán megérdemeljük mind.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyebbkeverek.blog.hu/api/trackback/id/tr841397450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaqkk (törölt) 2009.09.21. 17:58:26

Szia Fronti!
Ez egy régi nickem itt, de joverseny vagyok:-)
Mélyen egyetértek a gondolataiddal.
Kispiké apja nyomdokaiba lépett, és gerinctelenül használja ki a szituációt.
Az éppen most felhorgadó lelkiismeretére hivatkozva.
Remélem, többé nem adnak a kezébe versenyautó-kormányt.

barb007_ 2009.09.22. 16:13:49

Gratulálok és üdv itt is. :)

mlif 2009.09.25. 12:47:51

szeva Front!
minden egyes szavaddal egyet értek, nagyon korrekt cikk.
süti beállítások módosítása