HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • : Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2009.09.22. 23:27 frontember76

A Brawn dilemma

Ross Brawn a jelenlegi Forma 1 legdiplomatikusabb, valószínűleg legokosabb vezetője. Ha valakinek a dörzsöltsége kapcsán még maradtak kétségei a Ferrari-aranykor után, annak a Honda kivásárlása, az idei döbbenetes dominancia láttán nem maradt kérdése a témában. Érdekes megfigyelni, hogy a pasas mennyire csendben van, pedig folyamatosan komoly drámákat kell menedzselnie. A Hondába elképesztő energiát, szaktudást ölt, és a kivonulást-átvételt olyan elegánsan intézte, hogy azt tanítani fogják közgazdasági egyetemeken. De csendben van. Mindenki azt gondolta 2 futamgyőzelem után, hogy telematricázzák a kocsit, bezsebelik a dohányt, és vígan vannak. Nem tették. Kivártak. Ahogy a kivásárláskor, azután is csendben tárgyaltak a Mercedessel, és tessék, itt az újabb eredmény. Minden valószínűség szerint a jelentkező szponzorok közül kiemelték a nagy halat, akik akár évtizedes perspektívát is jelentenek. Azután jövőre jöhetnek a szponzorcégek, és biztosíthatják, hogy azonnal a nagy csapatokhoz mérhető költségvetés és háttér álljon rendelkezésre. Brilliáns logika, amint megszoktuk az "öreg halásztól".

Ugyanakkor ne feledjük, pilótafronton, világbajnokság fronton a látszólag kényelmes háziverseny újabb hihetetlen dilemmát, házon belüli drámát jelent. Jenson Button és Rubens Barrichello közül az egyik élete lehetőségét bukja el éppen most, a szemünk láttára. Ezt mindenki tudja. Nekünk kívülről, fotelből élmény lesz az évvége, de csapaton belül kezelni ezt a helyzetet emberpróbáló feladat lesz. És valami, általam ismeretlen varázslat folytán a két pilóta önfeledten, és látszólag őszintén lapogatja egymást Monzában, szívből örülni látszanak a közös sikernek, miközben gondoljunk csak bele, mit is látunk...

Adott 2 pilóta. Az egyik 6 évnyi Ferraris B szerep után a karrierje végén kapja meg a nagy lehetőséget, élete álmát elérhető közelségben. A másik 5 évnyi sereghajtás és csapathűség után egyszercsak sorban nyeri a futamokat, és a vébét már csak elveszteni tudja. Az egyik elveszti, az biztos. Amelyik kikap, az sosem mossa le magáról a majdnem-világbajnok képet. És nem lesz még egy sansz. Egyrészt azért, mert még egy olyan év, ahol sem a Ferrari, sem a McLaren, sem a BMW, sem a Renault, sem a Williams nem világbajnoki esélyes, nem lesz. Hogy a mezőny 3 világbajnoka közül egy sem ül versenyképes autóban. Jövőre Alonso-Massa a Ferrariban, Hamilton-Raikkönen a McLarennél (ha ugyan így lesz tényleg), Vettel-Webber a folyamatosan építkező és egyre jobb Red Bullban...és a Force? És a Willy? Toyota? Glock? Sutil? Kubica? Rosberg?

Másrészt a Mercedes-házasság egyre inkább azt sejteti, hogy vagy Rosberg, vagy Raikkönen érkezik a Brawnhoz. Mindkettőt valószínűtlen, hogy megússza a Brawn pilótapárosa. Egyiküknek tehát mennie kell a sikercsapattól, ami lássuk be, sikercsapat lett és az is marad hosszú évekre. De hova menjen Button vagy Barrichello? A lehetséges élcsapatok lehetséges üléseire több jelentkező is van, és ma a piacon Kimi, Alonso neve még jobban cseng. Rosberg olyan régen vár egy "német" ülésre, hogy idén minden bizonnyal meg is kapja.

A Brawn jelenlegi párosából a vesztes (a vesztes???) nagy valószínűséggel visszakerül oda, ahol a Brawn előtt volt. Csetlő-botló csapatba, feltörekvő kiscsapatba, hátha-csapatba. A lehetőség csak most, csak ma, csak nekik van itt. Rubens persze visszavonulhat, senki sem érezné kudarcnak. Még VB 2. helyezettként is hatalmas dolog, amit idén végrehajtott. Ám világbajnokként visszavonulni 17 év után, Senna után az első brazil világbajnokként "kicsit" más világ. Az 1 millió ünneplő embert jelent a Copacabanán. Az legenda címet jelent életed hátralévő részében. Az a világ legszebb válasza Michael Schumachernek. Az a tökéletesség fokozhatatlansága lenne.

Button viszont Hamilton után 1 évvel azonnal brit világbajnok lehetne. Biztosíthatná helyét a csapatnál 5 évre. Akár Rosberg, akár Raikkönen érkezne mellé, magabiztos érzés lenne - akárkit megverek érzés. Hatalmas és csattanós válasz a brit sajtónak, amelyik már elfelejtette őt tavaly Lewis miatt. Amelyik égbe emelte, majd szakadékba dobta idén. Ha viszont Rubens győzelemmel visszavonul (mert akkor vissza fog érzésem szerint), akkor marad az örök-ígéret Button, marad a 6 futamgyőzelemmel kikapott Button, marad a ha-innen-sem-tudott-nyerni Button. És jön mellé a Mercedes támogatottja, akármelyik is legyen az. És Rosberg is, Raikkönen is sikerkovács, akárki meglátja. Amilyen háttérrel érkeznek - ha érkeznek - azt komoly feladat lesz csapaton belül legyűrni Button számára. Összességében tehát azt gondolom, hogy Button marad a csapatnál, függetlenül attól, hogy Rubens megveri, vagy nem. Csak a hangulata lesz más a szituációnak...nem is kicsit.

Egyszóval Ross Brawn elképesztő lelki terhet cipel magával futamról futamra. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogyan oldja meg. Eddig a Honda-drámát és a szponzor-drámát példaértékű módon oldotta meg. Biztos vagyok benne, hogy ez is menni fog. Mit nem adnék 1 óra őszinte beszélgetésért négyszemközt...

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyebbkeverek.blog.hu/api/trackback/id/tr421400808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.09.23. 01:37:17

Erről a nagy dilemmáról én is írtam már. Magam sem tudom, melyik ujjamba harapjak bele. Mindkét pilóta vb-címének örülnék, szimpatizálok mindkettővel. Talán egy kicsit a korosabb felé hajlok, de ha Button hozza a monzai formáját, kétség sem férhet győzelme jogosságához.
Jókor írtad ezt a bejegyzést, mert saját makacs álláspontom szerint ezen a hétvégén könnyen -kvázi- eldőlhet a vb-cím sorsa. Miért is? Ez egy utcai pálya, annak minden kiszámíthatatlanságával. Itt esélyesek a Brawnok, mondjuk ki, top-favoritok. Ámbátor amelyik hibázik kettejük közt, vagy egyszerűen rossz napot fog ki, vagy rosszul érinti a SC, vagy kilökik (ami benne van), ő komoly akár 10 pontos hátrányba is kerülhet ellenfelével szemben. Nos, ha ez a vki Barrichello lesz, akkor Button megnyerte a világbajnokságot. Ha Button, akkor Rubinho olyan hatalmas munícióval feltöltekezve fog érkezni az imádott Szuzukába, hogy senkifia nem fogja megállítani. A 14 pont kevesebb, mint pár hete volt, de összességében ugyanannyira kényelmes, mint a Button-hegemónia idején adódó majdnem duplaannyi különbség.

Szingapúrral ellentétben a másik 3 pálya kiszámíthatóbb, ha jó lesz a Brawn, akkor jöhetnek az 1-2-k, ami Buttonnak jó, ha nem, akkor aprópontok, ami szintén Buttonnak jó. Szingapúrban a McLaren, Interlagosban és Szuzukában inkább a Ferrari jelenthet rájuk veszélyt, a Red Bull potenciálja sztem megszűnt, kipukkadt a lufi.
Ezért mondom, hogy a hétvégén Rubensnek min. 1-számjegyűre kell redukálnia hátrányát, máskülönben önerőből nem lehet bajnok... (+sztem mindenképp visszavonul:))

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2009.09.23. 01:41:17

Ja, örülök, hogy belefogtál a blogolásba. Azt saját tapasztalatból garantálom, hogy a napi 1,5-es átlagot nem fogod majd tartani.:P
Olvasóközönség bővítésére javaslom az f1.blog.hu oldalt. Beírsz vmit a "cikkhez" (majd meglátod, mire fel az ídézőjel), aztán reklámozol. Az rendre címlapos az indexen, az én olvasottságom egy csapásról ugrott 300%-nyit.
Én is belinkelem írásaidat saját blogomba, aminek elérhetősége nevem mellett látható. (Amit magadéval is megtehetsz, praktikus.)

sfdrake 2009.09.26. 09:44:28

Kitettem az oldalamra a blogod linkjét.

titkosgyilkos 2009.09.27. 20:03:18

Hát igen, nehéz teher ez, főként a pilótáknak. Csapatvezetőként annyira nem elviselhetetlen dilemma, hogy vajon melyik pilótám nyeri meg a vb-t - mert erősen valószínű, hogy kettejük közül kerül ki. Nyilván sokan, sokat gályáztak azért, hogy idáig eljussanak, és a mostani versenyen abból, amit Ross mondott a csapatrádión - és hogy személyesen ő mondta - érezni lehetett, hogy erősen fogja a gyeplőt, és most, a siker kapujában már nincs helye meggondolatlanságnak, egyéni akciózásnak.
Jó lenne egy izgalmas végjáték, de úgy gondolom, Button innen már behúzza.

frontember76 · http://kemenyebbkeverek.blog.hu/ 2009.09.28. 23:14:32

@titkosgyilkos: szerintem is behúzza Button. Nem lesz sima menet, a feladat annyi, hogy ne nullázzon. Futamonként 5 ponttal kellene kevesebbet hoznia Rubensnél, azaz Rubinak mindent nyerni kell, Button meg sosem lehet 5. helynél előrébb. Ez valószínű meglesz, szerintem is...:)

Simmer 2009.10.01. 02:27:45

Ross Brawn az egyik kedvencem. Csapatfőnökök közül a legjobb. A legutóbbi rádiós beszólásában minden benne volt (eszetlen Palikék ki is figurázták). A nagyapám volt ilyen. Röviden tömören ellentmondást nem tűrő hangon beszélt, átlag napi 3 kétszavas mondatot, de mi abból mindent értettünk. Eszünkbe be sem jutott feleselni vele még a lányoknak sem, tartottunk tőle mint a tűztől. Amikor felnőttem akkor értettem meg, hogy mi mindent tett értünk. Az ilyen embereket nem lehet megtörni. Szerintem azt sem tudja mi a dilemma, a stressz meg a gyomorideg. Ezért is mondtam, hogy Kimivel piszok jól összejönnének.
Szerintem Bari valszeg nyugdíjas lesz így is úgy is, hacsak nem indul vmelyik új csapattal, de az nem tűnik logikusnak. VB-re szerintem sincs sok esélye, vmi nagy baki kell hozzá (pl. most a rugójával Buttont venné célba).
süti beállítások módosítása