HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • : Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2010.01.19. 20:05 frontember76

Csapaton belül - McLaren

Mondanám, hogy a legélesebb küzdelem, legnagyobb csata itt várható, hiszen a 2008-as és a 2009-es világbajnok néz egymással farkasszemet, de az idei mezőnyben ez nem jelenthető ki egyértelműen, gondoljunk csak a Massa-Alonso, vagy a Rosberg-Schumacher csatára.

Mégis azt mondom, talán a legkiegyenlítettebb csatát ez a páros szállíthatja. De ne menjünk a dolgoknak ennyire elébe. Először is vessünk számot azokkal a tényekkel, amelyek befolyásolni fogják az ő évüket, kocsijukat, csapatukat. Legnagyobb változás egyértelműen a Mercedes megváltozott pozíciója a McLaren csapatban. Nyilvánvalóan sok szakember, és hatalmas tudás távozását jelenti a dolog, és összességében ez az "újdonság" jóval nagyobb kockázat a csapatnak, mint a 2 pilóta háziversenye, hiszen ha ezt nem menedzselik magas szinten, vezethetnek a világbajnokok akárhogy, nem nagyon lesz mit. De nem féltem sem Dennist, sem Whitmarsh-t. Előbbi óriási stratéga, és igen komoly tartalékai vannak, akár az utcai autóüzemre gondolok, akár a kiterjedt üzleti kapcsolatokra, vagy a közel-keleti iszonyatos pénzre. Utóbbi viszont mérföldekkel jobban menedzselte a nagy előd távozását, mint a Ferraris kolléga, tehát valószínű a Mercedes távozására is lesz/van kész terv.

Másik érdekes kérdés a csapattal kapcsolatban a fejlesztések státusza, maga az autó. A előjelek remek érzésre adnak okot a csapat szurkolóinak, hiszen egy dolog egészen biztosan. A 2008-as évet kettős Ferrari győzelmekből fordították VB címre, a 2009-es évet úgy kezdték, hogy önerőből 17-18. helyre voltak jók a kocsik, év végére pedig erőből nyertek ugyanezek (dehogyis ugyanezek!!) az autók. Azaz a McLaren erősen a mezőny fölött van az évközbeni fejlesztési versenyben, és ez bizony nagy hatalom a paddockban. A kiindulási alapjuk is erős lehet, hiszen az évvégi autón látszott, hogy a fonalat nagyon elkapták a mérnökök. Ugyanakkor nekik is ki kell venni a KERS-t, a diffúzor is újrakészül nyilván, a benzin, az első gumik...Sok a kérdőjel, de biztatóak a jelek.

És a két angol? Hát igen. Ha rövid akarnék lenni, azt mondanám, ők bizony kinyírják egymást. Hosszabban az a véleményem, hogy teljesen eltérő temperamentum, attitűd jellemzi a kettőt. Én azt várom, hogy Hamilton a lehengerléssel, a lángoló dominanciával, a mindent elsöprő stílussal fog operálni, míg Button a hűvös hibátlansággal akarja majd lezúzni Lewis önbizalmát. Hamilton észbontó köridőket fog menni, drámai előzéseket fog mutatni, Button meg nem lesz hajlandó hibázni, és ezzel kiegyenlíti azt a pici sebességhátrányát, ami (hangsúlyozom, csak szerintem) lesz neki. Érdekes lesz. Ha Hamilton az egész pályás letámadás során nem hibázik, nem fékezi el, nem csúszik meg, nem rontja el, megállíthatatlan lesz. Ha Button nem lesz látványosan lassabb (értsd: körönként 1 tized....) a másiknál, akkor a hibátlanságával ki fogja készíteni, hibára fogja kényszeríteni Hamiltont. Csapaton belül Hamilton egyelőre erősebb lesz, de az angolok nem fogják aláhajtani Buttont, ha csak erre látványos indokuk nem lesz. Buttonnak már most kegyetlenül nehéz behozni az ismeretlenség, a beilleszkedés okozta hátrányt, de megküzd vele. Komoly respektet szerzett tavaly, és ezt woking is tudja. Hatalmas hibát követ el, aki Jensont lebecsüli, ugyanis aki hétből hatot tud pipálni, az olyan konstans teljesítményre képes, amiért minden csapatvezető imádkozik. Button a hidegvérével meg tudja fogni Hamiltont, aki elveszítheti türelmét akár 3-4 futam alatt, míg fordított esetben Button fog tudni 8 futamot is várni arra, hogy eljöjjön az ő ideje...

Pazar meccs lesz, mindkét angol gyerek levizsgázik. Egyik abból, hogy nagy csapatban, nagy ellenfél ellen is annyira jó, mint tavaly Brawnnal, másik abból, hogy nagy ellenfél ellen is meg tudja-e tartani a vezérbika szerepét, mint tavaly a szerencsétlen Kovaleinen ellen. Ők nem fognak okot adni arra, hogy unatkozzunk, és még egy tény vitathatatlan: talán a 4 élcsapat közül ők azok, akikre helyből azt mondanám, hogy a csapatvilgbajnoki cím egyikükön sem fog múlni. A másik 3 top csapatból kettőben tudnék mondani 1-1 nevet, aki képes olyan összeomlásra, hogy rajta menjen el, a McLarennél egyértelmű, hogy nem a srácokon fog múlni. És ilyen értelemben már megérte igazolni Buttont. De ennél azért jóval több van a címvédőben.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyebbkeverek.blog.hu/api/trackback/id/tr271685699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v.r.a.i.k.k.i 2010.01.20. 19:44:24

Gondolom,most jön a merci.Ott nem sok mondanivalód lesz...Schum megkapott mindent,rosbergről mintha elfelejtkezett volna Brawn...

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.21. 01:09:11

Nincs mit hozzáfűznöm, hasonló várakozásaim vannak csapatom idei évét illetően. Buttont valamivel nagyobb esélyesnek tartom, de erről majd én is szólok később. Komolyan, szinte plagizálnálak, ha komolyabban belekezdenék.;)
süti beállítások módosítása