HTML

Keményebb keverék

Minden, amit a Forma 1-ről gondolok. Struktúra, logika és rendszer nélkül.

Friss topikok

  • beebeer: Na, blogmotor megviccelt, szóval azt akartam mondani, hogy más csapatoknál ez a teljesítmény, amit... (2010.04.18. 20:34) Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?
  • frontember76: @v.r.a.i.k.k.i: én remek pilótának tartom, és nagyot nőtt a szememben az elmúlt években, de össz... (2010.03.30. 22:48) ausztrál rákkendroll
  • raikkicsávó: Gratulálok az írásodhoz ! Jók a meglátásaid! Az FIA olyan ismerősen működik: fejetlenség,kiskapuk... (2010.03.22. 09:22) FIA - már megint mi ez az egész?
  • tfefe: Szia Fronti! A lényeggel egyet értek. Én is azok közé tartozom, akik szerint várni kell még mit h... (2010.03.17. 17:41) Recept dögunalom ellen
  • Hugo Stiglitz: USF1 hivatalosan is bedobta a törülközőt... (lásd autosporton), gondoltam megemlítem Amúgy nagyon... (2010.03.02. 23:02) Új csapatok - ez valami vicc?

2010.04.04. 22:53 frontember76

Ferrari bungee jump - a kötelet odakötötte valaki, gyerekek?

Szó ami szó, abban igaza van Domenicalinak, hogy a Ferrari jól döntött, amikor leállította az F60-as fejlesztését tavaly nyáron. Ahogy az összes elemzőnek, szakírónak, és kommentelő rajongónak is igaza volt már tavaly ősszel abban, hogy egy igazi bungee jump-ra készül a Ferrari. Élete legrosszabb szezonkezdésével megkezdett, Massa balesetével folytatott, majd Kimi kirúgásával, és Sumi elvesztésével befejezett év után idén mindent egy lapra tettek: Alonso, a fél éve épített F10, Massa visszatérése. És a kettős győzelem, mint indítás, komoly önbizalomra adhat okot. Alonso fantasztikus mutatványa Ausztráliában a végéről a 4. helyre, Massa ismételt dobogójával újfent komoly vállveregetést jelent. Sőt, a 3. futam után a Ferrari vezeti a tabellát, Massa-Alonso sorrendben 2 pilótájuk áll az egyéni élén is - most akkor nekem megint mi bajom van, miért károgok?

Nem akarok károgni. Csak csendben összegyűlt itt néhány olyan jel, amit én riasztónak találnék, ha a maranelloi csapat tagja/vezetője lennék. Legfontosabb, és talán legriasztóbb jel, hogy a Red Bull igen komoly hibáira volt szükség Massa mindkét dobogójához. Itt és most teljesen érdektelen, hogy milyen technikai gond, lényeg, hogy Massa elől ki kellett valakinek esni a dobogóhoz. A Ferrarinak, ha a tabella elején is akar maradni, önerőből is a dobogón kell tudni lenni. A Red Bull ugyanis meg fogja oldani a technikai gondját, lassabb viszont nem lesz. Persze, a Ferrari meg fejleszteni fog, de vajon mikor lesz képes önerőből is megverni a Red Bullt? És addig? És utána mindig megveri? Ne jósolgassunk, itt egy darab lyukat be kell tömni, pont.

Kettő. Motorok. Most igaz ez, hogy az első két futamon a verseny előtt motort cseréltek mindkét kocsiban? És ma meg eldurrant Alonso motorja, a váltója eleve rettenet állapotban volt...mi lesz a nagyon hosszú évad végén? Jó duma, hogy a kivett motorok tök jók még szabadedzésre, de nem 8 futam van idén. Mindenhol nem lehet újat betenni. Malajziában nem tettek be újat, és elfüstölt rögtön. Hm. Ez még csak összeesküvés-elmélet, de annak viszont pazar. Meg ugye itt még fejleszteni sem lehet. Javítani igen, fejlteszteni nem. Szintén egy olyan gond, amitől nyugodtan ma még nem lehet aludni.

Három. Eső. Ne legyünk gyerekek, és ne udvariaskodjunk, a maláj időmérőn leszakadó eső taktikai k.o-t vitt be a Ferrarinak. Gyermeteg, nevetséges hiba, és abszolút nem mentség, hogy a McLaren is hülye volt. Épp azért kellett volna észnél lenni, mert egy nagy rivális hibázott. Hatalmas lehetőség volt versenyben maradni a Red Bull ellen, és leszakítani kicsit a McLarent. Ehelyett megint az eredmény után futhatott a Scuderia. Ilyen hülye hibák nem fognak beleférni. Az őrület ebben az, hogy Domenicali az elmúlt 2 évben gyakorlatilag állandóan vereséget szenvedett az eső ellen. Emlékszünk tavaly Kimi extrém eső gumijaira száraz pályán, a 2008-as angol, vagy éppen belga nagydíjra. Arcpirító taktikai töketlenség, hogy a legnagyobb csapat nem képes esőben soha olyan taktikát előrántani, amivel nyernek, mindig inkább buknak.

Ja, taktika. Ha már kiestek Q1-ben, és mindenki más lágyon indult, és Hamilton ráugrott az egész mezőnyre, addig a két szerencsétlen Ferraris kemény keveréken bóklászott összevissza...én biztosan nem értem a taktikák mély összefüggéseit, de megint azt láttam, hogy a Ferrari mást csinált, mint a körülötte versenyzők, de ettől nem lett jobb semmi, inkább csak rosszabb. Sőt, mintha az lett volna a taktika, hogy azért csináljuk ezt, hogy a veszteséget minimalizáljuk. Mint az ausztrál nagydíjon, ahol az volt az érzésem, hogy azért maradtak kint 2. kerékcsere nélkül, hogy ne essenek vissza, és nem azért, hogy nyerjenek az ügyön.

Fura érzés, mert ugyanakkor meg tényleg vezetik a tabellát, de nekem akkor is olyan a benyomásom, hogy ez a csapat nem egészen állt még össze, nincs ereje teljében, és a megbízhatóság-taktika vonalon komoly problémák várnak azonnali megoldásra.

Sőt, annyira azonnaliak, hogy a McLaren taktika-sebesség vonalon van elmaradásban, a Red Bull megbízhatósági gondokkal küszködött eddig. Aki elsőként lép át az árnyékán, az kegyetlen csapást mérhet a másik kettőre. Bahreinben a Ferrari csapott oda. Ma a Red Bull. Melbourne-ben meg a McLaren nyert. Akinek először sikerül 2-3 alkalommal hiba nélküli hétvégét csinálni, amíg a másik kettő folytatja a jelenlegi butaságokat, az hatalmas előnyre tesz szert.

A Ferrari dilemmája annyiban nagyobb, hogy nekik a tavalyi szégyent nem sikerült év végére helyrehozni, a McLarennek meg igen. A Ferrarinál igenis felmerül a csapatvezető elbocsátása újabb kudarc esetén, a másik kettőnél fel sem merül. Ha bekövetkezik, újabb évek telhetnek el, mire a csapat az új emberrel megint helyére kerül.

Bár Massának nem élete leglátványosabb futamai az ideiek, ilyen eredményes szezonkezdete még nem volt. Alonso meg háromból kétszer átment a mezőnyön, a harmadikat megnyerte - tehát a pilótákon nem fog múlni.

De ilyen taktikai baklövésből több nem fér bele. Vagy ez az év is elmegy, mire igazából elkezdődik. Nagyon kemény harc lesz.

 

2 komment


2010.03.28. 20:20 frontember76

ausztrál rákkendroll

Úgy gondolom, nem volt sem rossz, sem véletlen döntés az Ausztrál Nagydíjat szezonnyitónak megtenni, és ott is tartani 96 óta. A Forma 1 rajongóinak 5-6 hónap szünet után (főleg nem egy olyan szezon után, ami félévkor eldőlt, és ami egy modoros sivatagi unalomba fulladt) nem arra van szükségük, hogy a szezonzáróhoz hasonló sivatagi bohóckodást nézzen egy olyan pályán, ahol a környéken nagyjából 14 érdeklődő él, és a futam a milliárdosok magamutogatásáról szól, hanem arra van szükségük, amit ma, a melbourne-i Albert Park sokat látott, sokat dícsért aszfaltján láthattak. Így kellene minden évnek kezdődnie. Ez az, amit a rajongók érdemelnek. Meccsek, csaták, fordulatok, taktika, események, küzdelem, győzelem, vereség, váratlan helyzetek.

A Park idén sem okozott csalódást. Nem akarom részletesen leírni, mi történt, megtették helyettem a híroldalak, és a F1 portálok. Engem az érdekel inkább, hogy mit okoz, mit jelent mindez a sportnak, a szezonnak, a csapatoknak, és a pilótáknak.

Red Bull. Vettel valószínűleg üveghangon üvöltött a sóderágyban, és csak azért nem ugyanígy folytatta a boxban, mert sokat köszönhet a csapatnak. Például azt, hogy egyáltalán az élen autózhat. De azért roppant lehangoló lehet kétszer bukni az élről. Sok ilyen dobása nem lesz már a csapatnak, a Ferrari és a McLaren azért nincs annyira lemaradva, hogy ilyen ajándékokat lehessen nekik adni. Sőt, versenytempóban egyáltalán nem látom, hogy olyan baromira nagy előnye lenne a Red Bullnak. Persze, gyorsak, de 300 km alatt kiautózott 3-5 mp nem a világ. Tavaly körönként 1,5 hátrányból lett futamgyőztes év végére Hamilton példának okáért. Webber egy másik téma. Mindkét versenyt műszaki hiba nélkül végigfutni, és így fele annyi ponttal állni, mint Vettel, akit mindkét versenyen kinyírt a technika, szerintem hatalmas szégyen. Arról nem is beszélve, hogy a mai két manővere Hamilton ellen kifejezetten sportszerűtlen volt. A legnagyobb probléma mégis az, hogyha a 4 "nagy" csapat pilótáit rakom sorba, akkor Webber egyértelműen kilóg lefelé kvalitásaiban, sportszerűségével, meg egyáltalán, képességei egészét tekintve. És ha továbbra is ilyen halovány módon adja elő, akkor nem lesz nagy dilemma a szerződés-hosszabbítás sem.

Ferrari. Alonsoról azt mondanám, hogy mindent összevetve a 2 futam alatt egyelőre a mezőny fölé nőtt. Mindig kihozza a maximumot a kocsiból, nem hibázik pályán, kegyetlen, agresszív, sportszerű, és fantasztikusan vezet. A mai napon lelépte az egész mezőnyt, az élmenők közé pedig beragadt a csapattársa mögött, aki mindenkit gálánsan elengedett ma, kivéve a csapattársát, aki sokkal inkább érdemelt volna dobogót, mint Massa. Aki ugyan döbbenetesen elkapta a rajtot, ám utána arcpirítóan vezetett. 2008 Szingapúr jutott eszembe, ahol feladta a meccset a tankolási malőr után. Most is szinte minden körben hibázott, összevissza vette a célegyenesre ráfordítót, a többi élpilóta meg rendre hülyét csinált belőle, ami ezen a szinten megengedhetetlen. Ahogy szerintem az is, hogy Massa a favorit pályáin remekel, a köztes pályákon hol ilyen, hol olyan, a mumus pályáin meg rendre gyalázatosan megy. Ha Alonso visszanézi a mai futamot, meglátja, hogy Massa mindenkit elengedett szinte azonnal, őt viszont olyan agresszívan tette ki oldalra, hogy az leesett az ívről és még Webber is elkapta. Nem fogja segíteni a csapaton belüli együttműködést Massa mai teljesítménye, és csapattársával szembeni viselkedése.

McLaren. Ha kényszerhelyzetben is, Jenson olyasmit vállalt be, ami élpilótától ritka, és úgy hajtotta végre, ahogy világbajnokoktól szoktuk látni. Gyönyörűt ment, és ismét mutatott egy nemzetközi jelet mindenkinek, aki még világbajnokként sem képes őt komolyan venni. Egyértelműen beemelte magát abba a hármasba negyediknek, aki az idei szezont meg fogja határozni, és aki a címek legnagyobb esélyese (természetesen Vettel, Alonso, és Hamilton a másik három). Ahogy Kubica mellett elment, azt külön kiemelném minden gumi-benzin-eső helyzettől függetlenül, hiszen Kubica szinte megelőzhetetlen, ahogy később láthattuk. Lewis Hamiltonról is ejtsünk szót, hiszen furcsamód nem a győztes, hanem a társa nyomta a mai show-t (Alonso mellett) leginkább. Hamilton mindenkinek megmutatta, hogy nem véletlenül lett a parádé egyik legkomolyabb sztárja, és főleg nem véletlenül nyert VB címet. Ő szinte csak az élmezőnyből előzte a riválisokat, ellentmondást nem tűrően, öröm volt nézni. Ha Webber nem hátráltatja kétszer is oktalanul és meglehetősen nyomorult módon, ennél sokkal komolyabb eredmény lenne ma a neve mellett. A csapatban viszont nagyon okosnak kell lennie, nem szabad most Jenson ellen menni, és tetemre hívni a csapattársat. Ha képes vele együttműködni, a csapat VB cím egyértelmű toronymagas esélyesei, hiszen az legyenletesebb párost alkotják.

Mercedes. Pontszerzés kipipálva, Sumi szépen feljött a végéről, mégis azt kell mondjam, olyanok voltak, mint a kocsi színe - kicsit szürkék. Rosberg kocsija ennél többre nem volt képes, mégis eltűnt ott az elejében, nagy mozdulatára nem emlékszem, Hamilton viszont elkapta. Sumi meg abszolút vétlen volt a rajtbalesetben, mégis szinte furcsa volt látni, hogy egy Virginben a gyerek visszaelőzte, régen nem is emlékszem ilyen bizonytalankodásra Sumitól, főleg esős körülmények között nem. A kocsi nyilván nem volt alkalmas arra, hogy olyan látványosan átugorjon mindenkit, mint Alonso, de valljuk meg, Sumi tehet róla, hogy az ő átugrását csalódásnak éltük meg. Tőle azt várjuk, hogy kicsit rosszabb autóval is káprázatosat menjen, hogy nagyon rossz körülmények között is döbbeneteset autózzon - nekem ez ma elmaradt, és félek tőle, hogy 41 évesen, ennyi szuperszonikus fiatal állattal a mezőnyben ez rendre el is fog maradni. Tudjuk mind, nincs mit bizonyítania, és szégyenben nem tud maradni semmilyen forgatókönyv alapján sem, de utol fogja érni a nagy törvény, mely szerint a nagy bajnokokat is elverik egyszer. Nyilván javulni fog még, de jelenleg őrületes nagy a különbség a "gyerekek" és közte.

Rajtuk kívül még értelemszerűen ki kell emelni Kubicát, akit csapatostul eltemettek év elején, lévén kiherélték a Renault-t, leléptették Flaviot, elvesztették Alonsot. Kubica meg másodszor csinálja végig ugyanazt - rálegyint a világ, hogy persze, ebből se lesz semmi, ő meg olyat odaver az egész bandának, hogy nem is értjük. És pillanatra se feledkezzünk meg valamiről - ha a bahreini rajtnál a füstben kialakult káoszból nem pechesen jön ki, ott is odabökött volna a négy nagynak keményen. Kezdjük elhinni, hogy ez a Renault betörhet a négyes szentélybe? Kubicával úgy tűnik igen! És milyen jó ezt látni!

És a legfontosabb a végére! Végre előzések, akciók a pályán, indulatok, történés, csaták, meccsek, verseny, küzdelem, érzelmek!!!!

Maradjon így!!!! 1 hét múlva találkozunk!!!

3 komment


2010.03.20. 13:42 frontember76

FIA - már megint mi ez az egész?

Azzal illik kezdeni a rend kedvéért, hogy nem voltam soha tagja sportszövetségnek, sem semmilyen sportág irányító testületének. Főleg nem világszervezetének. Ezenkívül az autósport bonyolult technikai hátterébe igen kevés betekintésem van, pusztán szurkolói oldalról tudok hozzáállni ehhez az egészhez. Ugyanakkor tájékozott emberként, aki ezt a sportot viszonylag sok éve kíséri figyelemmel, azért megdöbbent, amiket a Testület időnként művel. Persze biztosan nem könnyű új csapatokat felvenni a világ legnézettebb sportágába, még nehezebb a technikai szabályokat precízzé tenni és betarthatóvá tenni, sőt betartatni talán a legnehezebb. De ha ez egy ennyire elit, és kiemelkedő és gazdag és húha sportág, akkor talán jogosan várjuk el, hogy az irányító testülete is legyen húha, nem?

Most akkor mit jelentsen az a nyilatkozat, hogy 2011-re a felvételi eljárás során a jelentkező csapatoknak technikai és pénzügyi értelemben is meg kell felelniük, méghozzá úgy, hogy egy egész szezonra rendelkezniük kell mindennel, ami szükséges az induláshoz, az emberi erőforrásoktól a technikai és pénzügyi háttérig. Jóságos isten, hölgyeim és uraim, ugye ez nem azt jelenti, hogy eddig nem kellett ezzel rendelkezniük? Vagy akkor ez lenne a magyarázat arra, hogy a Campos bedőlt, mielőtt egy bézbólsapkát láttunk volna tőlük, a Manor rányalta magát egy Virgin járatra, mielőtt elindult volna, a US meg bedőlt csak úgy elegánsan, ahogy kell? Ja meg a Stefanról nem is beszélve, akiről a mai napig nem lehet tudni, hogy akkor ez egy komoly arc, aki megvette a teljes Toyota-maradékot, és a világbajnok Villeneuve-öt igazolva mértékadó riválisa lehetett volna a kicsiknek, vagy egy őrült szélhámos, aki az 500 eurós cégével kalózkodik itt az ingyencirkusz / ingyenreklám vonalon, tart ameddig tart, aztán eltűnik. Én azt gondolom, hogy a Mosley-féle F1-light ötletnek, mely szerint kis és új csapatokat kell behozni, várható volt egy ilyen utó-, és oldalszele, mármint hogy mindenféle ügyeskedő üzeletemberek is megjelennek az F1-ben, akik indulási jogokkal kereskednek, magukat reklámozzák, de eszükben sincs mondjuk rajthoz állni. Nincs ebben semmi meglepő, de hogy a FIA ennyire felkészületlen legyen ezekkel szemben, az számomra több, mint elkeserítő.

Ahogy a másik végén meg egyszerűen már nem hiszem el, hogy ezekkel a technikai szabályokkal nem szándékosan szórakoznak. Már az kiverte a biztosítékot, amikor a McLaren véleményes hátsó szárnyát csak Baherinben lehetett megvizsgálni, mert Charlie Whiting lekésett egy délamerikából európába tartó gépet 1 héttel a szezonkezdés előtt, és erre kiadtak egy nyilaztkozatot, hogy akkor inkább a futamon nézik meg, és döntik el. Ez a szándékos hisztériakeltés mintapéldája. Mert nyilván a FIA-nál 1 ember dolgozik, aki ilyen szárnyakról dönteni tud, és ő pont a világ másik végén van. És ha ott van, akkor 1 hét alatt haza sem tud jönni. Gondolom Whiting csak hétvégenként rendel, hétközben meg a szárnyvizsgáló aktatáskáját pakolja, amivel amúgy 1 idős férfi egyedül bevizsgálja a helyszínen a szárnyat, aztán a csodatáska kidobja, hogy szabályos, vagy nem. Ez kérem abszolút elfogadhatatlan a FIA részéről, mármint a teljes szurkolói világ hülyének nézése. Ugyanígy a csapatok szándékos ugráltatása, és szopatása hasonlóképpen arcpirító. A McLarennek a költségcsökkentés jegyében a FIA miatt többféle szárnyat kellett SOS legyártani és elszállítatni egy másik kontinensre, nyilván nem 10 eurós költségen.

Aztán a diffúzor. A szezon előtt közlik, hogy a dupla diffúzorokat 2010-ben engedik, aztán év végén eltörlik. A diffúzorokhoz és a szabályokhoz idén nem nyúlnak, közlik. Majd a verseny után nyilatkoznak, hogy akkor az említett 4 csapat a külső starterhez használt nyílással megsértette a szabályok szellemét. Kérem, uraim! Ez aztán már tényleg egy bolhacirkusz, hát ilyen szinten tudományos eszmefuttatásokat a Csapd le csacsiban láttunk utoljára, ahol Szacsvay kifejti Gáspárnak klasszik fehér atlétartikós környezetben, hogy " a nő szomjazik a verésre". Azon is röhögtünk, és most a FIA-n is röhögünk. Csak ez nem szatíraként került a piacra, hanem véresen komoly állítólag. Úgy értem, vajon komolyan lehet venni a FIA szervezetet, ha egyszer a teljes 2009-es esztendő "sportértéke" e diffúzor-ügyön, a diffúzorszabály értelmezésén csúszott meg, és most ugyanezzel indul 2010 is? Mert oké, bonyolultak a kocsik, egy másik területen adódhatnak hasonló típusú értelmezési problémák, bár én ezt is vitatom (mert csukják be a kaput előre, a francba), de hogy ugyanaz, ugyanott, még egyszer? Hát ezt remélem nagyon komolyan gondolják, mert viccnek azért durva!

Ja és halkan tegyük hozzá, ha az a rohadt starter-lyuk nagyobb, mint a "szabályok szelleme" azt megengedné, akkor miért Bahrein után szólnak? Olyan gyorsan mentek a kocsik, hogy nem vették észre előbb? A törésteszten? A gépátvételnél? A bemutatón? A teszteken? Hirtelen elszaladt 2 hónap január óta? Mint a nyugdíjasotthonban a csigaszedésnél, amikor Tibi bácsi panaszkodik, hogy mindig lehajolok a csigákért, de ahogy megfognám őket, egyszer csak huss, elsuhannak?!

Fejezze be a FIA ezt a folyamatot. Jean Todt pedig szedje nagyon gyorsan ráncba ezt a bandát, mert egyelőre ott tartunk, hogy láttunk egy nézhetetlen futamot, van egy technikailag kusza, de mindenképpen borzasztó felállásunk a túlmelegedő gumikkal, nevetséges aeróval, mindenféle diffúzorokkal, valamint vannak mindenféle új csapatok, akik közül van ígéretes, aki végigmegy a futamon, és van szánalmas, aki még mindig jogokat akar vásárolni arra, hogy idén elinduljon.

Ez egy mindenki által elismert, százmilliók által csodált, kiemelkedő, tiszteletreméltó, követett, másolt, vágyott és irigyelt sportág. Jó lenne, ha nem zúznák össze végérvényesen azt a legendát, amelyet olyan névsor épített, mint Fangio, Clark, Senna, Prost, Schumacher és még sokan, nagyon sokan mások.

Szurkolok, hogy sikerüljön. Bízom benne, hogy sikerülni fog. Követelem, hogy sikerüljön.

1 komment


2010.03.17. 15:47 frontember76

Recept dögunalom ellen

Azért az kicsit meredek, hogy Webber beszólt a csapatrádión, hogy kissé unatkozik, miközben a Button-Schumacher világbajnoki tagokból álló vonatban kocsikázott Bahreinben. Szintén szemet gyönyörködtető, hogy Hornertől Whitmarshig, sőt Mr. E-ig bezárólag majdnem mindenki megszólalt az ügyben. Látványos, hogy mindenki hazabeszélt, majd Berniu kijelentette, hogy ez van idén, srácok, ezt kell megenni.

Mi most reménykedjünk, hogy lesz ez jobb is, vagy fogadjuk el, hogy vasárnap délután inkább a parkban egy sakkparti az öregekkel, mint a Forma 1. Én is törtem a fejem egy sort a dolgon, gondoltam, megosztom, mire jutottam.

Az tényként kezelhető, hogy ez a diffúzor és aero téma általánosságban gyilkolja az előzést, és ez idén sem lesz másképp. Szintén biztos, hogy nem lesz könnyű egymás mögött autózni, nem lesz könnyű akár 1 másodperccel gyorsabb kocsival sem elhúzni a másik mellett, és az is valószínűnek látszik, hogy a 4 élcsapat között viszonylag ritkán lesz 2-3 másodperc körönként.

Másik oldalról viszont azoknak is igazuk van, akik azt mondják, hogy az első néhány versenyen nyilvánvalóan biztonsági autózást látunk az élmezőnytől - természetesen kihajtják a technikából, amit lehet, de a fejlesztési csapat merész ötletek-durva megoldások című dossziéját lehet, hogy csak Barcelonára látjuk viszont a kocsikon. Ha viszont nekilátnak kisajtolni a fejlesztésekből a minimális centiket, végső tartalékokat, akkor mégiscsak lesz hiba, lesz elrontott megoldás, lesz nagyobb különbség az élen, azaz ennél több izgalom lesz, és változatosabb sorrendek. Már csak azért is, mert a Ferrari és a McLaren legendásan képes év közben fejleszteni és nagyokat ugrani szakaszról szakaszra az év során, a Red Bull viszont baromi gyorsra sikerült, a Mercedest Brawnnal és Hauggal meg nem kell bemutatni - tehát az erőviszonyok egyelőre plasztikusak, és aki biztonsági játékot játszik, pillanat alatt a 7-8. helyen fogja találni magát. Összességében tehát tartogat még izgalmat a fejlesztési verseny, gondoljunk csak arra, hogy a Mercedes GP-nél máris felröppent a hír, mely szerint a kocsi alulkormányzott, Schumacher pedig a túlkormányzottra esküszik, és esetleg a kedvéért átépítenék az egész kocsit, vagy a Ferrarira, ahol Massának túlmelegedett a rendszer az aero miatt, és már itt is komoly módosításokról szól a fáma. Persze a McLaren meg értelemszerűen azon melózik, hogy a sivatagi pályán közel 1 másodpercet kapott a középső szektorban időmérőn, és versenyen sem volt éppen ez a kedvenc részük. Lassú kanyarok és huplik meg máshol is vannak, hogy mást ne mondjak, Monacoban csúnya vége lenne, ha ezt így hagynák. Érdekes lesz, és az egyik reménysugár a monoton szörnyűség ellen, amit Bahreinben láttunk, éppen a hihetetlen és kíméletlen fejlesztési verseny, amiben most nem 1, hanem rögtön 3 igazán masszív ellenfelet kellene otthagyni...

Másik slágertéma, ami megmentheti nekünk a szezont, az a pilóták egymás ellen feszülése, a csapaton belüli kis adok-kapok.

 Alonso és Massa csatája például igazi csemege. Az első kérdés, ami felmerül, az az, hogy míg Massa Hamiltont olyan erővel tette helyre, hogy az utólag szóvá is tette, pedig nem az a rinyálós fajta, addig Alonsot úgy engedte el a rajt után rögtön, hogy azonnal összeesküvés elmélet gyártásba kezdtek a Massa-rajongók Santanderről, csapatsorrendről, szándékosságról, miazmásról. Azt mondom, adjunk még időt, Massa jól tudja, hogy egyfelől neki is lejár a szerződése év végén, tehát jó lenne villantani, másrészt mindenki annyira Alonsot ajnározta csapaton belül és a médiában is, hogyha Felipe idén nem csap oda nagyszerű eredményekkel, akkor bajban lehet. Tegyük gyorsan hozzá, egy körön még mindig nagyon penge a kis brazil, itt Alonsonak biztos lesz még fejfájása. Hibázni viszont valószínűleg egyet sem lehet egész évben Alonso ellen, ő ugyanis olyat nem szokott a pályán. Kétévente egyet átlagosan. Jó meccs lesz, várhatóan egész évben eltart az üldözés.

A McLarennél egyértelműbbnek látszik a dolog, Hamilton tudta és tudja, hogy 1 percig sem engedhet ki, és fantasztikusan is vezetett - a McLaren az edzések alatt még a 4. helyre is kevésnek látszott, nemhogy dobogóra - persze ehhez kellett Vettel is, de technikai sportról lévén szó ez nem mentség. Hamilton nagyon elpáholta a címvédőt, akinek tavaly elég volt a nagyon jó teljesítmény Rubens ellen, idén élete idényét kell produkálnia, ha partiban akar maradni.

A Red Bullnál ugyanez a helyzet, csak ott egyik srác sem világbajnok, de Vettel felől nem lehet kétsége senkinek. Az első futam után sokan Vettel-Alonso-Hamilton csatát várnak a címért, de akármilyen felsorolás is legyen, Vettel szerepel benne. És ez nem jó hír Webbernek, aki szintén szerződés-hosszabbításért is versenyez, nem csak VB címért hajtana. Ráadásul - és ez nem kis nyomás - egész évben minden elrontott kanyar után Kimi Räikkönen nevét fogja harsogni a világsajtó a fülébe, amitől nem lesz sem türelmesebb, sem nyugodtabb Webber. Főleg azért nem, mert a pletykák szerint nem minden alapot nélkülözőek a huhogások, és egyáltalán nem dőlt el Kimi 2011-es éve. Ilyen külső teher, és egy kegyetlenül felkészült, de legalább bosszantóan gyors Vettel ellen poklok pokla lesz az ausztrál éve, és ha van a nagy négyesből párharc, amire most mernék győztest mondani, akkor az kizárólag a Red Bull és Vettel.

És a jó öreg? A legendás visszatérés, meg a kis szőke trónkövetelő? Nos, ők is hoznak még műsort a tévékészülékeinkbe, legyünk csak nyugodtak. Szurkolói szempontból jobban nem is kezdődhetne az év. A fiatal Rosberg megveri edzésen, időmérőn és versenyen is a legendát. Morajlik a sajtó. Morajlik a tömeg. Schumacherben nyilván van még tartalék, és a példátlan rutin, meg a hétszeres meseszerű szorgalma meg fogja hozni a gyümölcsét - Nico izzadhat bőven 2010-ben. Nagy kérdés, hogy a jelenleg Nico számára kedvezőbb kocsit mennyire építik az öregre, és ezzel mennyire vágnak a szőke srác alá, de ezt a találgatást hagyjuk meg a fanatikus Sumi-rajongóknak, a megoldást meg úgyis Brawn tudja, mi meg nem. Mi csak reménykedni tudunk, hogy a hatodik hely nem lesz elég a sokszoros világbajnoknak, és bizonyítani akar, hiszen nem ezért jött vissza. Ezzel még jobb teljesítményre sarkallja Rosberget, mi pedig hátradőlve tűpontos megoldásokat, és pazar versenyeket láthatunk.

 

Nagyon, nagyon csalódott voltam a Bahrein Nagydíj végén a teljes unalom miatt, 3 nappal és sok-sok lefuttatott gondolattal később azt mondom, várjunk még. Sokféle pálya, sokféle specifikáció, sok-sok fejlesztés, kegyetlen időbeosztás, nagyon éles pilótapárosok, és mindehhez a teszttilalom, azaz a kipróbálás tiltása olyan koktélt jelenthet, amiből mi mégis jól jövünk ki. Lássuk be, 2007-ben és 2008-ban is sokszor mondtuk, hogy ez unalmas, sőt nézhetetlen. Összességében pedig mégis torokszorító évek és lélegzetelállító izgalmas jutottak nekünk.

Lehet, hogy első látásra unalomra van ítélve az egész szezon, és mégis nagyon bízom benne, hogy ennyi élcsapattal, és ennyi tehetséges pilótával a mezőnyben lesz mit néznünk, lesz miért szorítanunk, lesz miért kigúvadt szemmel bámulnunk, öklöt ráznunk, némán sikoltanunk, mutogatnunk, térdre rogynunk és elnézően fejcsóváló, vagy velünk ordító párunkkal együtt könnyeznünk a képernyő előtt.

Így legyen!

1 komment


2010.02.04. 23:00 frontember76

Új csapatok - ez valami vicc?

Elfogult leszek, meg is mondom, miért. Alapvetően nagyon tisztel(t)em Max Mosley-t azért, mert a hetvenes évektől kezdve Ecclestone és Sir Jackie társaságában tényleg sokat tett a sport biztonságáért. Amit azonban utolsó éveiben tett a Forma 1-gyel, lényegében megbocsáthatatlan a szememben. Pedig valós probléma a költségcsökkentés, az újrahsznosítás és környezetvédelem, mindennel egyet is értek. Csak éppen annak kárára történik meg mindez, ami a fontos - a show és a rajongók. Persze én azt is értem, hogy a szándék alapvetően az (is), hogy a Forma 1 izgalmasabb, nézhetőbb, szerethetőbb legyen. 2007 és 2008 izgalmas volt. De nem azért, mert olyan baromi sok előzés lett volna - akkor sem, ha a statisztikák szerint sok előzést láttunk. Tényleg sokat, de amiatt, mert a 19. helyről a 11. helyre sokan jöttek fel a rajtnál, sok gubancnál sokan elmentek sok más autó mellett. De előzést az élen szeretnénk látni, amiből szintén jutott, de jutott olyan futam is, ahol egyet sem láttunk még soha. De most nem az új pályákról szeretnék írni (szintén egy külön bejáratú fröcsögést megérdemelne).

Engem az érdekel, hogy végre van 4 világbajnok a mezőnyben, végre van 13 (11? 14?) csapat, végre lehetne jó kis meccseket látni. Ehhez képest van egy Virgin, amelyikről semmit nem tudunk, de már van legalább kocsija, egy elmaradt/bepótolt/kissé nevetségesre sikerült bemutatója, egy vigyorgó tulajdonosa, és két pilótája, akiket ismerünk. Adott egy Lotus, hatalmas hagyományok, végre ismert szakemberek nevei, és olyan versenyzők, akik valók egy ilyen csapatba, és akikről hisszük, nem mennének el egy mongol fogathajtó csapatba. Van ez a USF1, akinek már versenyzője is van, meg a tengerentúlon jól csengő autósportos háttere, ugyanakkor mindenféle ellentmondásos hírek jönnek, hogy most van is, nincs is, jöttem is meg nem is...Az új csapatok Fásy Ádámja és Házibuli Attilája azonban kétségtelenül a Campos versus Stefan GP. Úgy értem, van még, aki ezt röhögés és/vagy bosszankodás nélkül képes nézni? Tényleg indulási jogot adott a FIA egy olyan csapatnak, amelyiknek nincs is pénze/autója/semmije erre az egészre? Lehet, hogyha odaállnék egy kisállatos nyakkendőben, egy okosba' összerakott könyveléssel, néhány fotósoppolt képpel egy tuning kockaladáról (ne-láss-ki rács a hátsó ablakon, halálfejes sebváltógomb, nyúlfarok tükörről, miazmás), akkor nekem is lenne indulási jogom? Ilyesmi hogyan történhetett meg? A Stefan GP meg kicsoda? Ez a név?!?!? Mi az, hogy elindította Bahreinbe a cuccot, amikor ilyen csapat nem is létezik a F1-ben? Ki fog vezetni? Magdi anyus, vagy a Rékasi? Mi az, hogy nem írták alá a Concorde-egyezményt, ezért ők tesztelhetnek összevissza, és tesztkocsikat akarnak árulni a többi csapatnak? Mármint értem én, jaja, de MI? Ha ez igaz, akkor csomagoljunk be 50 turbófeltöltőt, 6 literes motorokat, és sült almával menüben áruljuk az aszfaltcsík mellett, mert mi sem írtuk alá a Concorde-ot, és hát lóvé az van itten doszt a parketten, nem?

Miféle vásári hangulat ez, vagy én nem értem csak? Kissé furán érzem magam, mint a koszorúslány, akinek alányúltak a lagziban, most itt örülni kell, vagy megsértődni? Hogy lesz ez?

Komolyabbra fordítva és lezárva a témát egyetlen igazi aggályom van, de az viszont töretlen, amióta a szappanopera tart. Adott 4 új csapat, plusz Toro, plusz Force. 12 pilóta. Ha a Force folytatja a tavalyi sikert, a Toro pedig a "régiek" végén áll helyt tisztességgel, akkor is marad 8 pilóta, akik közül szerintem legalább 4-6 olyan autóban fog ülni, amit adott futamon akár 4-szer is köröz az eleje. Ki az eleje? Lehet, hogy 8, de minimum 4 kocsi, igaz? Szorozzunk csak! 4 kocsi köröz 4 kocsit futamonként 4-szer: 64 körözéses pillanat. Ha mindegyik átlagosan 1 mp-et vesz igénybe, az több, mint 1 perc időveszteség. A Forma 1-ben, ahol egy 3 tizeddel elnyúló kerékcsere végzetes tud lenni. 1 perc. Minden élversenyző 16-ot kell, hogy körözzön. 16 másodperc a fenti logika alapján.

Ha ezzel az új csapatos balfaszkodással nem csinálnak valamit, és bejön a jóslatom, akkor futamokat, világbajnoki címeket dönt(het) el néhány szerencsétlen bohóc, akinek semmi keresnivalója nincs a világ legelitebb géposztályában. Ha megtörténik, nehezen helyrehozható károkat szenved a sport, ugyanis arra hivatkozással nem lehet majd Concorde-szerződést bontani, hogy lassúak vagytok, b&@{}meg.

Szívből kívánom, hogy legyen kulturált, sportbarát és szurkolóbarát megoldása ennek a tébolynak.

3 komment


2010.02.04. 12:26 frontember76

Az első kollektív teszt

Előrebocsátom, nem vagyok egy technikai zseni, ezért senki se várjon tőlem olyan elemzést, amely orrkúpokról, tengelytávokról, urambocsá' diffúzorokról szól, mert nem vagyok rá képes. Benyomásokat szeretek és tudok adni arról, amit gondolok, látok, amit sejtek. Mert ekkoratájt azért még inkább sejtéseink vannak arról, amit a pályán látunk. Mindenból következtetünk, persze aki tetszik, arra azt mondjuk sok benzinnel ment, a másik nyilván PR kört ment, aki egyszer ment egy jó időt, és szeretjük, az VB esélyes - gyarló a szurkoló, de pontosan ez a dolga.

Az első, amit meg kell jegyezni ezen a teszten, az szerintem az, hogyha minden csapat programjával tisztában lennénk, és az aktuális benzinmennyiségekkel is, akkor is bántóan fáj a Red Bull ahhoz, hogy valós képünk legyen. De fogalmunk sincs, miket teszteltek. Ami egyelőre látszik, az az, hogy a 3 világbajnok, aki új csapatban mozog (a golf és a gyeplabda szerelmeseinek kedvéért Sumi, Button és Alonso), úgy tűnik, jól megtalálja a helyét. Biztosan vannak apróságok, de Alonso és Sumi látványos eredményei arra engednek következtetni, hogy nem lesz itt semmi személyes probléma. Az idők alapján a Ferrari erősnek tűnik, persze versenytávon, teli puttyonnyal, ilyen vagy olyan gumin, esőben, hidegben minden változhat, de elmondható, hogy a tavalyinál stabilabbnak hat a kocsi. Mindenesetre 350 kört belepakoltak számunkra látható műszaki hiba nélkül, ez mindenképp előrelépés. Ahogy a McLaren is sokkal erősebben kezdett, mint tavaly ilyenkor. Ők űrhajót építettek, talán a többiektől leginkább eltérőt, meglátjuk, melyik irányba lendíti a csapatot - mert fogja, vagy nagyon fel, vagy nagyon le.

Sumi és Brawn nyilatkozatai viszont megleptek. Persze nyilván van benne egy rajongó-nyugtató hatás is, hiszen VB autó, VB csapat, plusz Merci, plusz Sumi, és mindenki Chuck Norrist megszégyenítő alázást várna el alapból. Ehelyett szerénykednek, kicsit gyűrögetik a trikó sarkát, hogy hát rendszeres pontszerzés, dobogó, de nem rögtön győzelem... valóban nem olyan agyzsibbasztó a tesztjük eddig, mint 1 éve (oké, ott sem voltak az elején, de amikor bedöbbentettek...), de azért Brawnt ismerve azt mondanám róluk, hogy cöccö. Várjunk ezzel a szűzlányos viselkedéssel az első kvalifikációig. Ha ott is 2-3. sorba jó a kocsi, akkor elfogadom, hogy sokat kivett az évvége tavaly, és visszaestek némiképp. De addig szavukat nem hiszem.

A Renault, a Williams, és a Toro Rosso annyira változó, hogy egyelőre nem értékelhető véleményem szerint. A Renault talán erősebb kissé, mint a tavalyi bukdácsolós, botrányos-szétesős-kétújpilótás felállástól várható volt, de aki még furcsább, az a Sauber. Mi történik itt? Ezeknek nem hátul kéne lenni, mivel a BMW leállította a projektet, kiszállt, majd sebtében összepakolta Peter Sauber valahogy, plusz szerződtette ezt a nagyon ellentmondásos de la Rosát, szóval mik ezek az idők? Nagyon várom a következő tesztet, mert ha akkor is az elején tudnak kolbászolni, akkor ők lehetnek az idei meglepetés.

Tetszik, amit eddig látok, mert kiszámíthatatlannak indul. És a sportág akkor jó, ha kicsi különbségekkel, remek kocsikkal remek pilóták csatáznak, és nem lehet tudni, ki lesz a győztes.

Kívánom, hogy továbbra is maradjon szoros!

1 komment


2010.01.31. 14:03 frontember76

Kimi az Arctic Rallyn - jó vagy rossz eredmény?

Nem véletlenül mondta Kimi, hogy hasonlóan érzi magát, mint 2001-es F1 debütálása előtt. Hasonló is volt a szituáció, csak más az ok. Akkor is az egész autósport-szerető közönség Kimit figyelte, hiszen eleve Mika utódként emlegették, nagy tehetségnek mondták, sokat vártak tőle. Sőt, még Schumacher is nyilatkozott az ügyben, hogy erre a gyerekre figyelni kell. Most amiatt figyelt rá megint a fél világ, mert F1 világbajnokként olyasmire vállakozott, amire emberemlékezet óta senki sem - a rally királykategóriájában próbál szerencsét, méghozzá élesben, jó kocsival, azzal a csapattal, ahol a WRC legendája is versenyez. És legfőképpen nem hobbiból.

Most hát megtörtént a felvezető futam. Sok kritikusa persze már előtte legyintett, hogy ilyen baromság nem sikerülhet, hogy csak azért csinálja, mert nem volt már helye az F1-ben, illetve sokan a pénzéhséget is felhozták - nem kapott elég pénzt a McLarentől, hát inkább elfutott. Nem cáfolnám részletesen a fentieket, aki kicsit is követte Raikkönen pályafutását, gondolkodását, emberi oldalát, az mosolyra húzta a száját ezeket olvasva. Vagy "maláj módra" evett a jégkrémet kólával, és szart az egészre... :)

Az Arctic Rally nem kifejezetten sokban hasonlít a Forma 1 bármelyik versenyére. Hó, jég, mínusz 25 fok. Folyamatosan változó pálya a folyamatos havazástól, esti szakaszok, ahol nem ám csittifitti nappali fényben úszó kanyarokról gondoskodik a csilliárdos költségvetés, hanem ott a lámpasor a kocsi elején, oszt fenyőfasor jobbról-balról, úgy százötvennel. Meg keresztbe csúszva. Egyszóval picit rakjuk csak össze fejben, mekkora bátorság, elszántság Kimi részéről ilyesmit bevállalni. Ha érdekelné a hírnév, meg a mit-gondolnak-az-emberek, soha bele nem vágott volna, hiszen remek támadási felület őt leugatni minden hibáért, ahogy sokan most meg is tették a 2. szakaszon. Ugyanakkor az elképesztő körülmények (persze a rallyisoknak ez normális, de Kimi szemszögéből azért komoly váltás) csak az egyik fele annak, amihez itt szokni kellett úgy fél nap alatt. Vegyük észre, hogy egy olyan autóban ül, aminek semmi köze az eddig vezetett kocsikhoz, az S2000-hez is annyi köze van, mint a GP2-nek a F1 kocsihoz. Itt - némi gúnnyal - vissza is utalnék Kimi 2008-as évére, amikor sokan arról pattogtak, hogy Kimi nem tud alkalmazkodni a Ferrari évközbeni fejlesztéseihez, nem tud alkalmazkodni a változó kocsihoz. Aha, nos nyilván. De egy F1 kocsi után egy WRC kocsihoz akkor hogyan tud? A 2008-as alkalmazkodás nagyjából annyi, mintha a Tour de France-on ugyanaz a csapat ugyanabból a bringából egy másik specifikációt tett volna alá a hegyi szakaszra. Most meg egyszercsak downhill hegyikerékpárra váltott a csávó, aztán valahogy egész jó időket megy..

 

Egyszóval Kimi teljesítményét azon keresztül a roppant csomagon keresztül kell megítélni (amennyiben egyáltalán arra vetemedünk, hogy meg merjük ítélni innen, a békés, meleg szobából elnézegetve a hóesést kint), hogy mi mindent kellett a pilótának fejben, lábban, kézben változtatnia ahhoz, hogy egyáltalán végig tudjon menni. Itiner, navigátor meg sem említve...

És akkor ehhez képest mi az eredmény? Nos az eredmény egy elnézett (félrehallott, teljesen mindegy) utasítás, egy szerencsésen kidöntött fa. Azonkívül meg kilométerenként 8 tizedmásodperc hátrány egy tapasztalt, profi rallyversenyzőtől, aki a legjobb csapatban versenyez, és dobogókat vár tőle a csapat a világbajnokságban. Hmm. Nem tűnik szörnyű kudarcnak, inkább döbbenetesnek. Hogy Kovaleinent idézzem: Ez a srác egy őrült.

Tényleg az. A kritikusoknak meg üzenem, hogy inkább legyenek hálásak, hogy van még olyan pilóta, aki ilyen tömegűá rajongót képes mindenfajta pózolás, helyeskedés és bulvárhírek nélkül maga mögé állítani, pusztán a teljesítményével, és aki most elképesztő népszerűséget hoz a WRC-nek anélkül, hogy hősként ünnepeltetné magát ezért. Ő ilyen. Hálás lehet neki mindenki, hogy ilyen.

Mi, akik szimpatizálunk vele, biztosan hálásak vagyunk neki azért, hogy az őt ért méltatlanságokra nem az volt a válasza, hogy eltűnt a sportból és a nyilvánosság elől, hanem továbbra is bennünket szórakoztat, izgulhatunk, szoríthatunk érte. És abban is biztos vagyok, hogy nem marad adósunk ebben a sportágban sem.

Sok sikert, Kimi!

 

1 komment


2010.01.27. 14:35 frontember76

Csapaton belül - Red Bull

Nos, a Red Bull is biztosan feltette ősszel azt a kérdést, amit minden, erre a szintre érkező csapat fel kell, hogy tegyen magának: képesek vagyunk-e élcsapat maradni? Ez a szakértők szerint nehezebb, mint élcsapattá válni, azaz ez már a legmagasabb, legnehezebb szint még az F1-en belül is. A válasz nem könnyű, hiszen legalább 3 élcsapat-várományos van rajtuk kívül. Tegyük azt is hozzá, hogy a nagy négyesből ők azok, akiknek legkönnyebben "elnézzük", ha mégsem sikerül - titokban talán épp ezért szurkolunk is nekik, hogy legyen végre valaki, aki tényleg felnő a legnagyobbak mellé. Meg kell érteni azt is, hogy a Red Bull nem véletlenül került oda, ahol most van. A Toro Rossoval hatalmas mennyiségű adat birtokába kerülnek hosszú évek óta, dupla annyi versenyzőt próbálgathatnak, mint a többiek. Megszerezték Newey-t, aki elismerten a legnagyobb koponya Brawn mellett a paddockban. Üzleti hátterük betonból van, Horner minden elismerést megérdemel csapatvezetőként, Coulthard fejlesztői képességei 2009-re (épp, amikor már nem indult DC) beérni látszottak, Vettellel egy állatot igazoltak (már a Toroba is...) - egyszóval nem elkapkodott kis reklámfelületről van szó, hanem életveszélyes egy gárda ez.

A Newey-csapat munkájától nem tartok. Aki képes volt szimpla diffúzorról 5 futam alatt duplára átállni, majd versenyeket nyerni, kettős győzelmeket aratni, az képes lesz egy győztes tervből győztes autótervvel előállni. És bár apróságnak hangzik 2010 szempontjából, nagyon nem apróság, hogy a 2009-es év utolsó 3 futamát Red Bull autó nyerte, az utolsó versenyt kettős győzelemmel...

Pilóta szempontból is kemény szezon előtt állnak. Azért Webber is, Vettel is hibázott tavaly többször is, és ha elgondoljuk, hogy Rosberg az egyetlen riválisuk, aki nem nyert még futamot, mellette viszont egy Massa-Alonso-Schumacher-Hamilton-Button csatársorral kell szembenézni, azért attól melege lesz bárkinek. Megvallom, én Webbert ebben a névsorban egyszerűen nem tartom képesnek arra, hogy VB-t nyerjen. Nem azért, mert csupa világbajnok, hanem azért, mert mind olyan pilóta, aki valóban éles helyzetekben stabilabb, egyenletesebb teljesítményt hoz Mark Webbernél. A balhés leszorítások/kiszorítások/előzési helyzetek, amiket 2008-2009-ben mutatott, engem arra emlékeztetnek, hogy nem képes mindig hidegvérrel kezelni a forró helyzeteket. Pedig enélkül nem lehet (főleg ilyen vérfarkasok ellen) címet nyerni.

A másik meg Vettel, a hatalmas kérdőjel. Több buta vezetői hiba (sorry guys, I'm an idiot - sosem felejtem el ezt a rádiókommentet Seb-től...), megannyi zseniálisan teljesített verseny - ez a gyerek kétségtelenül képes lehet bárkit megverni. Képes lehet 1-2 komoly riválist, de vajon négyet is tudna? A kis Seb még mindig pofátlanul fiatal, és annál éhesebb, de még sok tanulnivalója van. Nagyon kell passzolnia mindennek, hogy címet tudjon nyerni. Ha viszont finomít annyit a vezetési stílusán, hogy a buta hibák elmaradjanak, akkor én nem tartom túlzásnak, hogy ismét komoly esélyese legyen a címnek.

Nekik is csak ugyanazt kívánhatom, mint a többieknek - legyen erős autójuk, legyen versenyképes csomagjuk, nekünk pedig legyen izgalmas szezonunk!

1 komment


2010.01.25. 20:56 frontember76

Kimster a C4-ben

Összesen egy 1 perces összevágott kisfilm - szép táj, havas fák, morgó hang, és egy repkedő őrült. Talán másodszor ül a C4-ben, először van kint havon vele. El kell mondani hamar, hogy semmiféle idők, vagy összehasonlítási alap nincs a többiekhez képest. Még az Arctic Rally mezőnyhöz képest sem, nemhogy a WRC hivatalos riválisai ellen. De nem is kell. Most még nem. Ez most nem erről szól. Ez most az érzés, a benyomás, a húha.

Raikkönen mindig is imádta ezt. Mindig is mondta, hogy ez bejön neki. Mi meg, a világon elég sokan, bólogattunk, hogy való is neked, öregem, csak nehogy lekoccolj a Forma 1-ből. Most, hogy megtörtént, lehullott rólam/rólunk az ettől való félelem. Elkezdtük más szemmel nézni Kimit, a rallyt, az egészet. És most személy szerint meg vagyok döbbenve. Nem azért vagyok megdöbbenve, mert lám, tényleg bejön neki a rallyzás. Hanem azért vagyok megdöbbenve, mert még el sem kezdődött az évad, a debütáló Kimi év, de ez az egész nekem olyan, mintha neki találták volna ki. Megnéztem ezt a videót, elképzeltem, amint vigyorogva tolja neki a kövéret az erdőben. Végre vad, nyers körülmények. Semmi csillivilli kivilágított hülye pálya. Semmi VIP szektor. Ott kell versenyezni, ahol Kimi amúgy is hegyibiciklizni, futni szokott. Az egész közeg, a versenyzés, a szoros együttműködés a navigátorral, a bizalom, a precíz vezetés... pontosan Kimi kedvencei. Annyira neki van kitalálva, hogy most először fogott el az az érzés, hogy nemhogy nem fog visszajönni az F1-ben, hanem igazából hálásak lehetünk, hogy egyáltalán megfordult itt. Mi megismerhettük, ő a csúcsra érhetett, elért mindent, amit akart, és most kedvét lelheti a kedvenc helyén. Tökéletesen passzol hozzá a rally, és mostmár értem, miért van tele északiakkal ez a sport.

 

Ráadásul szinte mindegy, milyen eredményekkel kezdi az évet, nekünk ajándék lesz minden pillanat. De tudjuk, hogy el fog kényezetni minket, és tudjuk, hogy meg fogja döbbenteni a világot itt is, ahogy valaha a Sauberben tette az első néhány versenyén. Ő ilyen. Megkapta élete legjobb játékát, ami immár nem csak hobby, még sincs Kimin nyomás, mégsem kötelezik hülyeségekre, mégsem kötik meg a kezét, mégsem fogják kiforgatni a szavait az újságírók, és leginkább nem kell jópofáskodnia gazdag emberekkel öltönyben olyan helyeken, amelyeket gyűlöl.

Jó érzés, hogy egészen őszintén tudom azt mondani: örülök a váltásnak, és maximálisan megértem.

11 komment


2010.01.21. 00:37 frontember76

Csapaton belül - Mercedes GP

Egyik oldalról rózsaszínű álom, a Barbie világ tökéletessége, csodálatos, nagyszerű, überelhetetlen. A csapat mindkét világbajnokságot megnyerte. Majd megnyerte a leggazdagabb autógyárat. Majd megnyerte a legsikeresebb autóversenyzőt a történelemben. Mi az, ami még kellhet, úgy értem, ha felsorolhatnál öt dolgot, bármilyen ötöt, amire szükséged van egy sikeres F1 csapathoz, mit mondanál? pontosan ezeket. Meg Brawnt...egyszóval szebb nem lehetne. Brawn annyira megnyerte 2009-et, hogy félévtől már az idei autót fejlesztette, Button tartalékos B csapattal is simán nyerte a VB-t. Húha. Azt mondanám utólag (amikor már nagyon könnyű okosnak lenni), hogy a McLaren és a Ferrari a töketlenségével, az üzletpolitikájával, és tulajdonosainak döntése nyomán saját erőből létrehozta a mezőny legfélelmetesebb csapatát. Megveregethetik egymás vállát. Másfelől azért mélyebben megtekintve van itt kockázat is gazdagon.

Legelsőképpen azért, mert immár vége a halottaiból feltámadt kiscsapat képe tovatűnt. A csodacsinálásos tét nélküli időszaknak vége. Most egy címvédő világbajnok alakulatra rárakták a csillagot, beültették Sumit. Innentől a dobogó alja is kudarc. A nyomás iszonyú. A Mercedes 19-re húzott lapot, hiszen ha marad a McLArennél, akkor a szégyenszemre elkullogó BMW-vel szemben sima menet a 2010 (ráadásul micsoda párossal ott is!!!), a német piacon a Merci fanfárokkal vonulhatott volna. Ehelyett most önálló lábra állt. Mindent vagy semmit. Vagy szétnyomja a BMW-t azzal, hogy lám, nekünk önállóan is megy, bajor kolbász, vagy hatalmas, zúgó pofon jön a másik 3 csapat valamelyikétől. És ha pofon jön, akkor a "full német" csapat, a Sumi-visszatérés álma, az egész csodagyár képe nevetségessé válik. No félteni őket nem kell, de azért számoljuk ki, ha 100 milliárd euró forgalomnál (2008-ban 95,7 milliárd euro) csak 5% esést kell elkönyvelni, az 5 milliárd euro. 1500 milliárd forint. A magyar TB éves bevétele kevesebb ennél....

Egyszóval van mit veszteni. Brawn és Haug persze bírni fogja a nyomást. Sumi és Rosberg is. De van még ott 500 ember. Rengeteg új embert hoztak/hoznak. Rengeteg szervezeti, működésbeli dolog megváltozik. Brawn egyeduralmának vége. Vajon meg tud egyezni Hauggal annyira, amennyire meg kell tudnia? Vajon az, hogy önmagában meg kell beszélnie a döntéseit, lelassítja annyira az összes folyamatot, ami már eleve visszaesést jelent? Megannyi megválaszolatlan kérdés. Mert azért gondoljuk meg, egy Brawn GP azért (is) működhetett ennyire hatékonyan, mert egy parttalan, gyökértelen privát csapat volt. Senkinek sem kellett beszámolni, elszámolni a pénzzel, jóváhagyatni, elfogadtatni. Nem volt háttérország utcai eladási adatokkal, nem volt Mercedes szakszervezet (ne nevessünk, ott ez egy mértékadó szervezet valós hatáskörrel, akinek számít a szava!), nem volt tulajdonosi nyomás, elvárás, beleszólás, nem küldtek oda valami dilettáns idiótát a gyárból, stb. Ezek apróságoknak tűnhetnek, valójában egy olyan sportágban, ahol 5 tizedmásodperc van élet és halál, pezsgőlocsolás, és pályaszéli sisakrugdosás között, igenis számítanak.

A pilóták terén egyértelműbb a helyzet. Adott egy élete lehetőségéért legalább egy évig hálás és cserébe néma Rosberg, aki okosan döntött. Egyrészt a bukdácsoló jó öreg Willytől leigazolt a világbajnokhoz. Másrészt ha kikap Sumitól, bólogat majd a szakértő közönség. Ha meg megveri, akkor vagy azonnal világbajnok lesz, vagy soha többet nem kell topcsapatoknál kopogtatni, azok fognak nála. Suminak sincs vesztenivalója, mert ha megveri valami fiatal, majd azt mondják, megkopott az öreg, de még nagy tanár, ha meg akár csak futamot nyer (fog), akkor meg ő lesz az elnyűhetetlen atyaúristen. Persze már most érezhető az A-B pilóta felállás, ami érthető is Ross részéről. Egyrészt ez a tuti bejött már egyszer (ötször) a Ferrarinál, másrészt ki érvelne ellene, harmadrészt ő az, aki igazán tudja, mire képes még Sumi. Márpedig képes lesz ijesztő időkre, durva manőverekre, mindenre, amire a címvédéshez szükség lesz. Illetve 2 dolgot nem tudunk, nem tudhatunk biztosan. Hogy ez a meggyógyult nyak akkor is gyógyult-e, ha 3 nap alatt 300 kört tolnak vele padlón, hogy a 14. futamhétvégén is bírja-e még a napi 2 edzést, futamot, teljes terhelést, illetve hogy Sumi ezt valóban annyira élvezni fogja-e végig, mint amennyire most mondja, hogy fogja. Ugyanis aki egyszer visszavonult, annak végigfut a fejében egy elcseszett hétvége után, hogy van másik élet is, aki még soha nem csinált mást, annak nem. Aki 41 éves, annak egy 5 futamból álló szar sorozat után/közben átvillan az agyán, hogy mit csinálok én itt? És bár Sumi a fenti dilemmáknál jóval profibb, hidegebb, eltökéltebb, ezek a villanások nem visszavonultatni fogják. Ezek lehet, hogy csak 2 tizeddel lassítják. És az itt túl sok.

Ugyanis Suminak egyetlen faktor (a teljesen más kocsihoz alkalmazkodik 10 perc alatt, a másik csapathoz, körülményekhez, arcokhoz már megtette) biztosan más lesz, mint eddig bármikor. Nem volt még olyan az én emlékeim szerint, hogy 4 csapat tűnt ennyire szorosan egymáshoz közelinek, benne tulajdonképpen 8 olyan pilótával, akik közül bárkinek kijöhez a lépés. Ha Rosberget utasítás miatt levesszük a térképről, és mondjuk Webberre azt mondom, képtelen tartósan magasabb teljesítményt nyújtani Suminál (így is gondolom), akkor is ott van egy Alonso-Massa-Hamilton-Button-Vettel támadó sor, akik közül legalább 2 nagyon jó autóban fog ülni, de lehet, hogy mindegyik. És azt gondolom mindegyik képes lehet arra, hogy a legkisebb megingást kegyetlenül megtorolja.

Schumacher dicsőségesen tér vissza, nagyon nagyot bukni nem is tud vele, viszont arra megint jó (ha kikap), hogy hőst csináljon abból, aki megveri. Ha meg nyer, az szenzáció lesz. Ross Brawn és Norbert Haug számára viszont kíméletlen vizsgaidőszak következik annak ellenére, hogy alkalmasabb párost nehezen lehetett volna találni a feladatra. De mint tudjuk, a kötelező győzelmek a legnehezebbek, és onnan fáj a legjobban a vereség.

Szép meccs lesz, én a magam szurkolói fejével szoros csatát szeretnék, becsületes küzdelmekkel, férfias, kemény meccsekkel. Megérdemeljük.

2 komment


2010.01.19. 20:05 frontember76

Csapaton belül - McLaren

Mondanám, hogy a legélesebb küzdelem, legnagyobb csata itt várható, hiszen a 2008-as és a 2009-es világbajnok néz egymással farkasszemet, de az idei mezőnyben ez nem jelenthető ki egyértelműen, gondoljunk csak a Massa-Alonso, vagy a Rosberg-Schumacher csatára.

Mégis azt mondom, talán a legkiegyenlítettebb csatát ez a páros szállíthatja. De ne menjünk a dolgoknak ennyire elébe. Először is vessünk számot azokkal a tényekkel, amelyek befolyásolni fogják az ő évüket, kocsijukat, csapatukat. Legnagyobb változás egyértelműen a Mercedes megváltozott pozíciója a McLaren csapatban. Nyilvánvalóan sok szakember, és hatalmas tudás távozását jelenti a dolog, és összességében ez az "újdonság" jóval nagyobb kockázat a csapatnak, mint a 2 pilóta háziversenye, hiszen ha ezt nem menedzselik magas szinten, vezethetnek a világbajnokok akárhogy, nem nagyon lesz mit. De nem féltem sem Dennist, sem Whitmarsh-t. Előbbi óriási stratéga, és igen komoly tartalékai vannak, akár az utcai autóüzemre gondolok, akár a kiterjedt üzleti kapcsolatokra, vagy a közel-keleti iszonyatos pénzre. Utóbbi viszont mérföldekkel jobban menedzselte a nagy előd távozását, mint a Ferraris kolléga, tehát valószínű a Mercedes távozására is lesz/van kész terv.

Másik érdekes kérdés a csapattal kapcsolatban a fejlesztések státusza, maga az autó. A előjelek remek érzésre adnak okot a csapat szurkolóinak, hiszen egy dolog egészen biztosan. A 2008-as évet kettős Ferrari győzelmekből fordították VB címre, a 2009-es évet úgy kezdték, hogy önerőből 17-18. helyre voltak jók a kocsik, év végére pedig erőből nyertek ugyanezek (dehogyis ugyanezek!!) az autók. Azaz a McLaren erősen a mezőny fölött van az évközbeni fejlesztési versenyben, és ez bizony nagy hatalom a paddockban. A kiindulási alapjuk is erős lehet, hiszen az évvégi autón látszott, hogy a fonalat nagyon elkapták a mérnökök. Ugyanakkor nekik is ki kell venni a KERS-t, a diffúzor is újrakészül nyilván, a benzin, az első gumik...Sok a kérdőjel, de biztatóak a jelek.

És a két angol? Hát igen. Ha rövid akarnék lenni, azt mondanám, ők bizony kinyírják egymást. Hosszabban az a véleményem, hogy teljesen eltérő temperamentum, attitűd jellemzi a kettőt. Én azt várom, hogy Hamilton a lehengerléssel, a lángoló dominanciával, a mindent elsöprő stílussal fog operálni, míg Button a hűvös hibátlansággal akarja majd lezúzni Lewis önbizalmát. Hamilton észbontó köridőket fog menni, drámai előzéseket fog mutatni, Button meg nem lesz hajlandó hibázni, és ezzel kiegyenlíti azt a pici sebességhátrányát, ami (hangsúlyozom, csak szerintem) lesz neki. Érdekes lesz. Ha Hamilton az egész pályás letámadás során nem hibázik, nem fékezi el, nem csúszik meg, nem rontja el, megállíthatatlan lesz. Ha Button nem lesz látványosan lassabb (értsd: körönként 1 tized....) a másiknál, akkor a hibátlanságával ki fogja készíteni, hibára fogja kényszeríteni Hamiltont. Csapaton belül Hamilton egyelőre erősebb lesz, de az angolok nem fogják aláhajtani Buttont, ha csak erre látványos indokuk nem lesz. Buttonnak már most kegyetlenül nehéz behozni az ismeretlenség, a beilleszkedés okozta hátrányt, de megküzd vele. Komoly respektet szerzett tavaly, és ezt woking is tudja. Hatalmas hibát követ el, aki Jensont lebecsüli, ugyanis aki hétből hatot tud pipálni, az olyan konstans teljesítményre képes, amiért minden csapatvezető imádkozik. Button a hidegvérével meg tudja fogni Hamiltont, aki elveszítheti türelmét akár 3-4 futam alatt, míg fordított esetben Button fog tudni 8 futamot is várni arra, hogy eljöjjön az ő ideje...

Pazar meccs lesz, mindkét angol gyerek levizsgázik. Egyik abból, hogy nagy csapatban, nagy ellenfél ellen is annyira jó, mint tavaly Brawnnal, másik abból, hogy nagy ellenfél ellen is meg tudja-e tartani a vezérbika szerepét, mint tavaly a szerencsétlen Kovaleinen ellen. Ők nem fognak okot adni arra, hogy unatkozzunk, és még egy tény vitathatatlan: talán a 4 élcsapat közül ők azok, akikre helyből azt mondanám, hogy a csapatvilgbajnoki cím egyikükön sem fog múlni. A másik 3 top csapatból kettőben tudnék mondani 1-1 nevet, aki képes olyan összeomlásra, hogy rajta menjen el, a McLarennél egyértelmű, hogy nem a srácokon fog múlni. És ilyen értelemben már megérte igazolni Buttont. De ennél azért jóval több van a címvédőben.

2 komment


2010.01.17. 01:48 frontember76

Csapaton belül - Ferrari

Több olyan csapat is indul 2010-ben, ahol a csapaton belüli felállást önmagában megér néhány gondolatot. Ezek közül is természetesen a várható élcsapatok pazar felállásán gondolkodnék cseppet, hiszen ez az, amit a legjobban várunk, ami a legérdekesebb. Hála istennek van belőle több izgalmas is, most ezek közül a Ferrarit venném ki.

Talán a legnagyobb kockázatot vállaló élcsapat a Domenicali-gárda. Persze Whitmarsh is 19-re húz lapot Button igazolásával, de Maranelloban ennél több is történt. Bedobták tavaly félévkor a kocsit. Mai napig nem lehetünk biztosak benne, hogy tudták, mi a gond vele. Ki kell dobniuk a KERST. Újra kell tervezni a dupla diffúzort (ráadásul 2011-től betiltják, úgy tűnik, tehát jó lenne olyat összerakni, amit ha 1 év után kivesznek, nem kell a teljes aerot elölről kezdeni). Hatalmas tankot kell tervezni. Kisebb első gumik lesznek. Namármost ez mindenkinél lesz, de mik is voltak a gondok a Ferkával az elmúlt 1-2- évben? Nehezen melegítik a gumikat hűvösebb időben, a többieknél kicsit többet fogyaszt a kocsi, rossz a tapadás, és az esőbeállítások egyszerűen csapnivalóak. Namármost a fenti műszaki elvárásokat összevetve a kocsi tavalyi-tavalyelőtti gyengéivel azt kell mondjam, a Ferrari tervezőinek csodát kell csinálni. Pláne azért, mert a félévkor bedobott kocsi, a gyalázatos évkezdés, és a szörnyűséges teljes szezon miatt most a 4-5. helyek is kudarcnak számítanak majd. Pedig 8 "élkocsi" mellett ez simán előfordulhat.

És pilótafronton? Nos, ott talán többet szívatta magát a Ferrari (meg az élet is őket, ld Massa balesete), mint műszakilag. Úgy értem, ezen a téren is nagyott kell mutatni 2010-ben, hiszen egyelőre ott álltunk fel a tévé elől, hogy van egy kirúgott Raikkönenünk, meg egy nullázó másik, hívják úgy, ahogy. Ehhez képest most visszatér Massa, aki fogadkozik, meg egy Alonso érkezik, aki szintén. Előbbi 4 szezont lenyomott a Ferrarinál, ebből egy padavan-évet teljesített, közben hatalmasat fejlődött, 2007-ben kikapott Kimitől, 2008-ban megverte, 2009-ben meg kiesett féltávnál. Elég éhes a brazil, viszont a szerződése lejár. A "bátyja" már nem a bátyja, a Todt család befolyása haloványka a Ferrarinál, Montezemolonak új messiása van Alonso személyében, ráadásul vége a szép időknek Kimi mellett, aki még frissen szerzett VB címével sem próbálta meg politikailag eltaposni Massát, és előnyöket követelni magának (lett is gubanc 2008-ban...). Ja, és amúgy meg kell küzdeni fél év kieséssel, a balesetnek nem szabad, hogy egészségügyi következményei legyenek, plusz pszichikailag bírni kell a terhelést Alonsoval, a csapattal, és a saját fejével szemben is. Plusz családapa lett, az sem a határon autózás barátja, egyszóval Massa helyzete talán nem is lehetne élesebb, nehezebb, keményebb.

És Alonso? Én azt hiszem, Alonso talán a legkiegyensúlyozottabb pilóta a mezőnyben, ha az elkövetett hibákat, ingadozásokat nézzük. Alonsotól sokat vár a csapat, de ezt a terhet viszi 5 éve, és milyen jól viszi. Kimi éles ellentéteként abszolút manipulatív versenyző és jó értelemben az - maga köré építi a csapatokat, fejleszt, tárgyal, építkezik, megbeszél, sürög-forog. Az utolsó szakácsot is motiválja jelenlétével, egy hátbaveregetéssel - ez működik az olaszoknál, sőt, mindenkinek (aki ott volt) a Schumacheri korai éveket fogja eszébe juttatni. Talán épp ezért hozta Montezemolo azon kívül, hogy sima 10 év benne van a kezében-lábában, és akár még 3 VB cím...Alonso magabiztos, és ami eddig tragédiája volt, az most hatalmas tőkéje. Az emberileg elcseszett McLaren és, és a műszakilag, politikailag elcseszett időszak a Renault-nál. Tulajdonképpen mindenre van megoldás Alonso fejében. Egyetlen Achilles-sarka van csak Alonso Ferraris időszakának, és ezt ő is tudja, egyetlen olyan pont van, amivel eddig nem találkozott, és amit itt is meg kell oldani (nem neki, az elnöknek.). Mégpedig a csapatvezető kérdése. Alonso eddig kizárólag legendás sikergyárosokkal, hatalmas koponyákkal, disznó csibészekkel, és fantasztikus csapatvezetőkkel dolgozott. Dennis és Briatore (de még Stoddart is) tökéletes emberek voltak a helyükön - milyen ironikus, hogy immár egyik sincs a boxutcában. Mégis, kivételes emberek voltak, szenvedélyes versenyzők - ezzel szemben és hozzájuk képest Stefano Domenicali egy szimpatikus könyvelő benyomását kelti, és úgy is viselkedett az elmúlt 2 évben. Ő lesz az, akit fel kell ráznia a helyzetnek, fel kell ráznia Alonsonak, és meg kell vele értetni, hogy Horner, Whitmarsh és főleg Brawn ellen az eddig látott munka soha nem lesz elég. Itt most a tisztességes és hibátlan iparosmunka a 7. helyhez lesz elég, ide most zsenialitás kell.

Alonsoban megvan. Massával mindig bizonytalan vagyok, mert akkorát fejlődött az elmúlt 3 évben, hogy azt kell mondjam, papíron benne is megvan, de gyakorlatban mindig van egy jobb nála. Idén Hamilton, Schumacher, Vettel és Alonso közül az egyik legalább el fogja verni. De lehet, hogy a saját csapatfőnöke veri meg, és akkor az egész kombinálás alma.

Még egy fontos dolog. Alonsonak tényleg van 10 éve a Ferrarinál, Massának vagy ez az utolsó, vagy még 1-2 éve van. De szerintem az utánpótlás program a költségcsökkentés mellett kifejezetten arra szól, hogy Alonso mellé kineveljenek egy gyereket, aki sírva hálálkodik majd az ülésért. És ezzel meg van oldva az egyes/kettes pilóta kérdése, sőt, egyáltalán nincs pilótakérdés 2020-ig a Ferrarinál. Alonso van.

A Ferrari legnagyobb ellenfele nem a másik 3 brilliáns csapat lesz, hanem saját maguk. A mítosz, a legenda, a fokozhatatlanul nagy elvárások, az akkora műszaki átalakulás, amit nem szoktak szeretni, a hatalmas pénzügyi átalakulás (ld. költségcsökkentés), amit mindig is utáltak, és nem is voltak jók benne, a pilótaháború (ami lesz, nyugodjunk meg, rohadtul lesz), aminek kezelésében megint csak semmi gyakorlata ennek a Ferrari team-nek, egyszóval olyan méretű, mélységű, súlyú problémákat kell megoldani a Ferrarinak, amelyek egyenként is hatalmas feladatok.

A dráma pontosan az, hogy a Domenicali-Massa-Alonso hármasból egyedül Alonsonak van ideje arra, hogy a fentiek ne azonnal és most oldódjanak meg. Ha nem sikerül azonnal mindent kipipálni, neki talán nem is olyan rossz. A másik kettő ugyanis repül ekkor, és az utódokba már bizony bele fog szólni Alonso. Neki egyedül akkor van félnivalója, ha mindent megold a Ferrari, és a csapattársa mondjuk súlyosan elveri. Mert azért ez is előfordulhat, ismerjük be higgadtan. Ha ugyanis Hamilton után Massa is megveri az első közös évükben, az komoly csapás Alonso versenyzői imidzsére nézve. És talán a jövőjére is. Mert pardon az neki sincs, ahogy itt senkinek.

Csodálatosan izgalmas párharc lesz az övék, és nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogy a Ferrari az Alonso-korszak legendáját kezdi el építeni idén, vagy a Domenicali-korszak kudarcoktól teli lejtőjén halad tovább, azaz meg tudják fordítani az elmúlt 2 év rettenetesen kínos trendjét, vagy nem?

2 komment


2010.01.14. 23:51 frontember76

Megint 4 csapat - a "közepe"

Lendületbe jöttem, hát megírom a tegnapi módszerrel, mit várok a mezőnynek attól a részétől, akit mostani tudásom szerint a közepére várok. Persze ilyen egyáltalán nincs, hogy eleje-közepe-vége, gondoljunk csak a Force Indiára tavaly Spában és Monzában, vagy a Ferrarira és a McLarenre az év elején, nem szólva a Brawnról, aki átugrott mindenkit, vagy a Red Bull, aki erős közepéből egyszercsak hova került... Magyarán van ez a fotelből hátradőlős okoskodás, mint a partvonalon álló fogatlan szotyizós öregek a Barcika meccseken, ami jólesik - tétje nincs, viszont szórakoztató dolog mérlegelni, összefüggéseket kutatni, picit megpróbálni mögémenni a dolgoknak. Lássunk hozzá:

 

Williams. A legnagyobb koponyák, de valahogy évek óta nem jön össze a dolog. Az évtized elején még voltak penge kocsik, és néhány lenyűgöző futam Ralffal és Montoyával, azóta semmi. Pedig Rubens és Hülkenberg kifejezetten ütős páros. Persze a Red Bull - Mercedes - Ferrari  - McLaren négyesfogat várhatóan eszement erős lesz, de ha egyik botlik a kocsival, akkor a Willy lehet az, aki odatolja magát a helyére. Ha pedig véletlenül (és ez nem kritika, csak szóhasználat) nagyon patent kocsit raknak össze Sam Michaelék, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy Hülkenberg és Barrichello kegyetlen lesz. Hülkenberg ugyanis egy csillogó tehetség, aki aranyat csinál mindenből, amihez hozzáér. Itt is mindent ki fog hozni magából, és nem fog tisztelni a pályán senkit sem. És Rubens? Nos Rubenst képzeljük el egy féktávon, egy rajtsorban, egy kigyorsításon a következők bármelyikével: Button, Schumacher, Vettel, Alonso, Hamilton - ha a kocsi bírja, Rubens nem fog meghátrálni többet. Persze a csapat ugyanekkkora lendülettel simán lehet az újonc csapatok riválisa is, láttunk már hasonló hullámvölgyeket az öreg Willytől. De ne kívánjuk nekik. Ez a csapat a kitartás, a sport szeretete, a hit, a szenvedély tiszteletreméltó példája, valamennyi hibájával együtt. Megérdemlik a sikert.

Renault. Jóságos ég, botrány, zűr, valószínűleg hihetetlen háttérharcok, nyilvános és diszkrét lefejezések, áthelyezések, átszervezés. Új a főnök, új a kocsi, új a pilóta - jósolhatatlan felállás ismét. Ha véleményezni kellene, azt mondanám, hogy kizárólag Kubica szimpatikus hozzáállása, tiszta tehetsége, és a 2005-2006-os időszak névtelen háttéremberei, hűséges Renault-szakemberei miatt kívánom nekik, hogy összezsedjék magukat. Az utóbbi idők mocska, a kapkodva és/vagy hirtelen, koncepció nélkül szerződtetett pilóták (Alonso és Piquet is ilyen volt, Grosjeanról nem is beszélve), a hihetetlenül rossz kocsi, a hibák, és elvtelen megoldások miatt azonban azt kell mondanom, nem fogom sajnálni őket, ha összezuhannak, és előlről kell kezdeni mindent. Ha pedig kiderül, hogy Kubica esetleg tényleg csak átmenetileg jött egy évre a BMW és a Ferrari között eltölteni az időt, akkor a Renault végképp a lejtő aljára került, és meg is érdemli mostoha sorsát.

Force India. Az egyik legjobban várt csapat, nagyon kiváncsi vagyok rájuk. Nagyon érdekel, hogy meg tudják-e ismételni azt a lendületes, csendes, melldöngetés nélküli pazar sikert, amit tavaly láttunk tőlük. Ne feledjük, ők kifejezetten az a csapat, akiket 3. F1 évükben joggal vár mindenki a középmezőnybe, ami fantasztikus siker eleve tőlük. Következetes építkezés eredménye, és bár nem hittem bennük 2 éve kicsit sem, most abszolút megérdemlik, hogy rendszeres pontszerzők legyenek.

Liuzzi tavaly monzai teljesítménye alapján mutathat komoly villantásokat, Sutilt pedig láttuk szintén, mire képes - nem leszek meglepve, ha idén is lesz dobogójuk...

Toro Rosso. Megint egy nagy kérdőjel, az elmúlt 2 évben egyszer fent, egyszer lent. Vettel és Berger óta kissé megtépázottan, kissé összeszedetlenül látjuk őket. Bourdais máig nagy kérdőjel sokak fejében, ez az Alguersuari gyerek sokat nem mutatott, Buemi jobb, de sok emlékezetes mozzanatát azért nem tudnám felsorolni. Nem tudom, ki jön mellé, de úgy gondolom, hogy vagy nagyon összerántják magukat, vagy az újonc csapatok közül 1-2 biztosan elkapja őket. Ami azért lássuk be, nem volna épp egy dicsőség.

 

 

4 komment


2010.01.13. 19:26 frontember76

4 csapat, 8 pilóta, 1 előszezoni értékelés

Közeledik a 2010-es szezon új autóinak leleplezése, az élcsapatok mind fixen felálltak pilótákkal, érkeznek az első fotók az új színekben, új ruhákban, a gyárakban és műhelyekben pedig 0/24-es műszakban rohannak az első tesztek felé a csapatok.

Mind a négy várható élcsapat (Ferrari, McLaren, Red Bull, Mercedes GP) csöpögteti az infókat erről-arról, mi meg spekulálunk, számolgatunk, rakosgatjuk a sanszokat. Üdvözöljük Alonsot pirosban, Sumit szürkében, Kimit Red Bull sapkában a jég hátán, Buttont wokingban  - egyenként is elég lenne megemészteni, velünk most egyszerre történik mindez.

Próbáljunk egy kicsit álmodozni arról, ki csap itt össze kivel, melyik koponya melyik zsenit próbálja túlszárnyalni, mennyire prüszköl az indítóketrecben a 8, várhatóan VB címre esélyes pilóta, és most akkor ki is van kivel?

4, egyenként is félelmetes csapat. A Red Bull a csendes gyilkos, tavaly megláttuk. Ma már nem legyint senki, ha rájuk gondol. Newey ugyan mondja, hogy van bőven fejvakarás a hatalmas tank miatt, de aki tavaly 18 különböző első szárnyat (!!!) próbált ki versenyeken, és a semmiből Monacóra olyan dupla diffúzort rámolt a vasra (persze anélkül is ment a futamgyőzelem a 3. körben Vettelnek Kínában...), amivel a következő futamtól folyamatos dobogók, Angliában meg kettős győzelem született, azzal jobb észnél lenni. A pasast ma már nem a komoly tervezők, hanem A tervező címmel illetik a paddockban, nem véletlenül. Pilótafronton meg van egy halálra éheztetett Webber, aki talán utolsó esélyét kapja az élcsapatos szereplésre. Ehhez ugyanennyi agresszivitásra lesz szüksége, de kevesebb olyanra, amiből baleset vagy koccanás származik, és stabilabb teljesítményre Vettel ellen, aki ugyan újonc még, de egy tébolyult alak, ha pályán van. Már Webberre is habzik a szája, de egy ferraris Alonso, egy csupavébé Mclaren felállás és desszertnek a visszatérő példaképe olyan motiváció Vettelnek, hogyha lenne webkameránk a homlokán, valószínű azt látnánk, hogy egy szimulátorban ül napi 19 órát. Vettelnek is sokkal kevesebb vezetői hibára, higgadtabb helyzetértékelésre, nagyobb türelemre lesz szüksége, de ha ezeket hozza, abszolút gyilkos esélyessé válik.

McLaren vs McLaren. Kivonult a Mercedes, persze nem vonult ki, mert motorok még vannak, de a szakembergárda a rivális garázsban ül, Haug a szomszédban ül, ez már nem ugyanaz a házasság, mint korábban. Komolyabb csapat átalakítás szükséges, ám Whitmarsh egyelőre képesnek tűnik erre. A csapat tavaly egyértelműen a legnagyobbat fejlődte (volt is honnan, azannyukat), és úgy tűnt év végére, hogy ráadásul tényleg a jó irányba fejlődik a kocsi. Ha tartják az irányt, valószínű ütni fog a kocsi, persze a vékonyabb kerekek, benzinfogyasztás vonalon nekik is - ahogy mindenkinek - észnél kell lenni, mert nagyot lehet bukni, és a technikai innováció zsenije bizony pont az a koma, akik elszerette tőlük a német csillagot a kocsi orráról.

Pilóták terén a McLaren nem először túl jó pilótapárossal indul neki az évnek - mondjuk 2007-tel ellentétben most legalább előre tudják, hogy csücskös lesz a pilótakérdés, merthogy az lesz, ne legyenek illúzióink. Itt senki sem fog beállni védőnek magától, pedig valaki ki fog kapni a másiktól, amitől ideges lesz. Ha van aljas matek a csapatnál, akkor az azt mondatja, hogy Buttonnal még inkább le lehet nyeletni az első-év-meg-kellett-szoknom-ezért-voltam-lassabb-a-szezon-elején békát, de ez nem fog könnyen menni, ha meg is próbálják. Ha Hamilton simán megveri Buttont, az tiszta játék, Button elég fegyelmezett ahhoz, hogy tudja ezt kezelni. Ha Hamilton kap ki, az drámaibb lesz, mert Lewis viszont egy totalitárius maximalista, azaz meg fog őrülni, ha elverik. És az a csapatra is rossz hatással lehet. Persze még nem verték meg, amióta itt van, ez is oka lehet. Meglátjuk. Tanulságos lesz.

Ferrari. Külön könyvet érdemelne Sumitól Alonsoig Kimi megállóval címen a sztori Massa balesete óta, de nézzük a mostot. Domenicali a leggyengébb a 4 élcsapat vezetői közül, ez számomra nyilvánvaló, az elmúlt évek taktikai, vezetői hibáit összeszámolva. A kocsi halálosan gyenge volt 2009 év elején, kidobták félévkor, jósolhatatlan, mit raknak össze Maranelloban. Várhatóan ismét erősebb év jön, de mennyire erős? A Ferrari Sumi és Kimi elengedésével, a B pilóták súlyos blamázsával, a kidobott tavalyi kocsival (minden erőnket 2010-re fordítjuk) hatalmas terhet rakott a saját vállára: A vörösöknek az első futamtől kezdve a dobogó a minimum elvárás. Már egy 4-5. hely is kudarc. Márpedig ilyen élmezőnyben 8 élharcossal simán elképzelhető még akkor is, ha jó a kocsi, csak mondjuk Bahreinben olyan az idő. Lelkileg irtó nehéz dolguk van, Domenicali lejtmenetben van Todt távozása óta, a tavalyi év gyalázatosan indult, és úgy is ért véget, hiszen egyedül Kimi teljesítménye feledtette a kudarcot, de őt meg kivágták. Most nem lesz pardon, nem lesz fogódzó, nem lesz mankó, vagy van futamgyőzelem hamar, vagy az olasz sajtó és a tifosik megeszik őket.

Alonsotól nem kell tartani, ő aztán maxot fog nyújtani. Hosszútávra jött, magabiztos, profi, higgadtan és fokonként építkezik, amióta itt van, maga köré formálja a csapatot, és ha a kocsi 3. helyre lesz jó, ő 2. lesz vele, ez biztos. Motivált, 2006 ezer éve volt, szörnyű évek, botrányok több csapatnál, egyszóval nagy völgy van mögötte. Most megveti itt a lábát, és uralkodni fog. Ez sajnos Massa drámája, akit elgondolásom szerint a Ferrari már most beáldozott, hiszen csak Alonsoról beszélnek, tőle várják a megváltást, róla szól minden, miközben Massa szó szerint a halálból tért vissza és ül autóba. A bátyja lelépett (érdekes meccsek lesznek különösen a rajtoknál kettejük között!!), Todt FIA ember lett, tehát a háttérlobbija is megszűnt biztosan, Domenicali szerelmes Alonsoba, ahogy Montezemolo is, Massának meg lejár a szerződése 2010 végén. A 8 élpilóta közül az ő helyzete messze a legnehezebb, leghálátlanabb. Pedig mind közül a legtöbbet fejlődte az elmúlt 3 évben.

 

Végül a Mercedes GP, ahol ígéretesebb nem lehetne a helyzet, ahol tökéletesebb nem lehetne a koktél. Fogd az abszolút zseni csávót (Brawn), told alá a motorsport legnagyobb, leggazdagabb gyárát (Merci), majd szerződtesd a világ legsikeresebb autóversenyzőjét (Sch), majd fejleszd tovább azt a kocsit, ami annyira megverte a mezőnyt tavaly, hogy félévtől leállították, és 2010-re fejlesztették a világbajnok sikerkocsit. Ezt innentől csak elveszteni lehet elvben, a gyakorlat mégis azt mutatta, hogy a tetejéről lehet a legnagyobbat esni, amikor már "csak" végigmenni kell a pályán, amikor már csak megnyerni kell a meccset. Persze Ross ebben (is) kiemelkedő taktikus, hogy végigmenni is úgy tud, hogy a hibákat is mintha előre látná, de mégis, ne igyunk előre a medve bőrére, ne adjunk 8. VB címet Suminak, ne éltessük Haug és Zietsche zseniális húzását. Főleg azért ne, mert mindhárom rivális képes előhúzni valami még jobbat, hiszen ott is komoly múltak, komoly tapasztalatok sorakoznak vég nélkül.

És végül Rosberg, illetve az Öreg. Rosberget ne sajnáljuk és ne temessük. Nehéz helyzetben van, de a rohadt életbe, a Haug-Brawn-Schumacher trióval dolgozni ebben a sportban olyan, mint amikor Edward Norton aláírta a szerződését A szajré című filmbe. Kérdezték, miért tette, és mennyit kapott? Azt válaszolta, hogy ingyen is megcsináltam volna, és portást is játszottam volna, csak egy plakáton lehessen Robert de Niroval és Marlon Brandoval...ez egy ilyen felállás Rosbergnek, aki ha ügyes (pedig az!), és türelmes (ha a Willy 4 évet nézem, akkor az), akkor Merci pilóta lesz 10 évig, akkor is, amikor Sumi már az ő "bátyja" lesz a garázsban, farmerben...

Sumi meg örömautózik, bebizonyítja, megadja nagyvonalúan a sanszot elsősorban Vettelnek, Rosbergnek és Hamiltonnak, revansot vesz Alonson, és akárhogy is lesz, jól érzi magát, mert a saját közegében van, végre újra sisakban van, felugrik majd a dobogón vigyorogva, még megdönthetetlenebbé tesz néhány saját rekordot, és legendább legenda lesz, mint valaha. Persze nem minden futam minden kanyarjában lesz minden centiért habzó szájjal őrjöngő, mint Mika ellen, persze Vettel oda fog tenni keményen, persze Massa is direkt rá fogja húzni, Hamilton meg bemutat egy brilliánsan pofátlan előzést biztosan, de az öregnek is lesz néhány mozdulata, amitől magas cét vinnyogva hajítjuk az agyonnyomott párnát a könyvespolc tetejére, hogy ez még miket tud, asztarohattélet!!

 

Azt kívánom, hogy a szurkolók által remélt, imádkozott, könyörgött és elvárt meccsek, előzések, izgalmak, és dráma mindössze fele valósuljon meg 2010-ben, és olyan izgalmas szezonunk lesz, amilyenről mindannyian álmodunk. Azt kívánom, hogy igazságos és következetes bírói döntések, nulla politika, nulla botrány, nulla aljaskodás és mocskoskodás kísérje a szezont, szóljanak a cikket mindent eldöntő utolsó kanyaros kifékezésekről, lélegzet-elállító rajtokról, kerékcserékről, sportemberi teljesítményekről, és mi, akik hajnalban kelünk az ausztrál nagydíjon, akik lefekvés előtt még féktávokat, szektoridőket, benzinmennyiségeket méregetünk és előzési pontokat saccolgatunk a holnapi rajt előtt, mi mindannyian a végtelenségig hálásak leszünk.

Úgy legyen!

 

 

 

5 komment


2009.12.03. 15:21 frontember76

Kimi a rallyban

A fene azt a hülye reménykedést az ember fejében. Pedig hetek óta tény a tény, mi mégis addig csűrtük-csavartuk a dolgot, ameddig csak lehetett, de ma pont került a sztori végére. Én a magam részéről továbbra is azt gondolom, hogy versenyzői tudás, született tehetség, reklámérték szempontjából kurva nagy baromságot csinált a Mercedes GP, amiért hagyta lelépni Kimit. Persze lehet, hogy eszébe sem jutott velük menni. Ahogy továbbra is azt gondolom, hogy kurva nagy baromságot csinált Bernie Ecclestone, amiért hagyta Kimit elmenni. Persze tudom, hogy azért engedte el, mert 2007 után sem lett belőle marketing-pojáca, és kereskedelmi értelemben (de csak abban) kifejezetten rossz világbajnok volt, hiszen sokkal több bőrt is engedhetett volna lerántani magáról, sokkal több eseményen, interjúban, reklámban, filmekben, valóság-showban, plakáton és egyéb hülyeségeken is részt vehetett volna, amivel ő is, meg főleg a megrendelő cégek még sokkal több pénzt kereshettek volna. Történt, ami történt, hagyták elmenni, ő meg el akart menni.

Mert azt azért tegyük tisztába, még mielőtt a sok fanyalgó alkoholistás-kiégettkimis transzparens előkerül, hogy Kimi azért nem indul jövőre, mert nem akar indulni jövőre. Nem azért marad ki, mert nem jutott neki hely, ez a gondolat is olyanok agyából pattant ki, akik szerint létezik mázlis VB cím ebben a sportban. Kimi ha akart volna, megfelelt volna a McLaren igényeinek, mert beleegyezett volna mindenbe, és ha akart volna, ingyen elment volna Mercihez Haug meg a Zseni szárnyai alá. Nem akart. Mást akart. Megunta a kockás zászlósra kivilágított szállodás pályákat, megunta a mindennap ugyanazt kérdező 400 újságírót, megunta a hihetetlen időt és energiát emésztő "egyéb" kötelezettségeket. Más irányba fejlődik ő és a Forma 1. Más akar Kimi és a Forma 1. Kimi azt szeretné, ha a futamok lennének a legfontosabbak a szériában, nem pedig a futam előtti-utáni parádék, meg integetések. Kár érte, mert ő már nem is tagja annak a régi generációnak, ami a Forma 1 aranykora volt a 80-as években, de ő az utolsó, aki még úgy élt, úgy viselkedett, olyan pasas volt, mint azok ott, akkor régen.

Ez a helyes kis szedett szemöldökű kozmetikusok által karban tartott generáció nem Kimi sajátja. A WRC-ben lesz alkalma "elbújni", ha akar, ahogy lesz alkalma testközelből együtt lenni rajongóival, ha akar. És nem a rajongáson van itt a lényeg, ezt nem értik meg a Forma 1-ben, hanem azon, hogy "ha akar".

Sajnálom, hogy a mai Forma 1 olyan, hogy nevenincs csapatok és gyerekek fontosabbak a sport népszerűsítésének folyamatában, mint az, hogy egy aktív korú, sikerre éhes világbajnokot megtartson a sport. Sajnálom, hogy nem nézhetem meg, amint parancsolóan vezet Spa-ban, és talán nem láthatom többet azt a kicsit fáradt, kicsit lassú, valójában befelé örülő mosolyt, aminek pezsgőt fröcsköl a közepébe, mielőtt locsolni kezdi.

Nagyon-nagyon bízom benne, hogy minél részletesebben láthatom a rally pályafutásának minden egyes percét, és innentől legalább van abszolút kedvencem a WRC-ben is!

Végezetül pedig egy csak közvetetten idetartozó gondolat: ha már így esett a dolog Kimivel, akkor kívánom Heidfeldnek, hogy kapja meg élete nagy esélyét a Mercedes GP-ben. Ha DC, Rubens, és Jenson kaphatott egy váratlan esélyt a sorstól, akkor Heidfeld is megérdemli. Mutassa meg azt, amiről évek óta beszél, hogy csak a jó autó hiányzik. Lássuk.

Kimi, neked pedig ha visszajössz, ha nem, a legjobbakat kívánom, szívből.

8 komment


2009.11.30. 22:13 frontember76

Mit forralsz, Schumi?

Kicsit olyan érzésem van, mint a szűzlánynak, akinek először nyúltak a pólója alá. A buli kezdetéig kézben tartotta az eseményeket, most megtört a jég teteje, aztán ideje eldönteni, hogy most akkor tetszik ez az egész, vagy nem?

Egész eddig én is azt hittem, hogy tudom, mi történik a Sumi-return kapcsán. Oké, lement az első szett a Massa-baleset kapcsán, volt tie-break is, Sumi végül nem nyert. Persze nem egy vesztes alkat, gondoltam, nyilván lesz alkalma visszajönni, és vissza is fog. A 2. menet eleve nagyon szarosan indult ezzel a 3. autós nyomorral, amit Montezemolo nyomott a sajtóban - ő sem gondolhatta komolyan, hogy a F1-ből ingyencirkuszt csinálhat, valamint hogy megalázhat egy Schumachert annyira, hogy visszatérni élesben már kevés vagy öreg, de van itt egy ajándék-kocsi bónuszban, amivel matinézhatsz tét nélkül, ha van kedved. Nem kell mindenhol elindulni, csak úgy az íze kedvéért. Hát ezt inkább ne.

A mostani kis keringő ezzel a Mercedes-GP dologgal kicsit bosszant, be merem vallani. Azért bosszant, mert sikerült eljuttatni a médiahíreket, és nyilatkozatokat egy olyan kellemes szintre, ahonnan bármelyik megoldás tulajdonképpen ellenszenves, túlságosan cukormázas, és szerintem nem így kellett volna. 

Ha nem jön össze a Mercedes GP, és nem fog versenyezni, a szurkolói, meg az összes többiek ennyi Haug, Weber, Sumi és egyéb nyilatkozat után úgy fogják érezni, hogy nyáron már lejátszottuk ezt egyszer, bammeg, most minek kellett még egyszer bohócot csinálni mindenkiből? Egyszer elment a "nyakas" sztori, de erre a második tökönrúgásra tutira egyik régi MS rajongónak nincs szüksége. Joggal lesznek morcosak.

Ha meg eljön a Ferraritól, és beül versenyezni a Mercedes GP-be, akkor egyik szemünk nevet (kezünket meg dörzsöljük a Sumi-Alonso-Hamilton-Massa-Button-Rosberg-Vettel(!!!) felállásokon). Ebben az esetben minden fiatal gyerek odavághat az öregnek, számolgathatjuk, hogy Rosberget az öreg Brawn végül bepakolja padavannak Sumi mögé, vagy simán hagyja a torkának menni (neki is menne, de rögtön...). Láthatnánk Vettelt a példaképe ellen, láthatnánk Sumit ezüstnyílban a Ferraris Alonso ellen (asztakurva....:D), láthatnánk Massa-Sumi párbajt élesben, szóval csemege lenne bőven. Írni lenne miről.

És a család? Az "öcsém"? A csöpögős duma meg a többi? Mi, nem-Ferrarisok nyilván legyintenénk azzal, hogy ez-üzlet-mi-megmondtuk, de a lelkem mélyén be kell látni, irtóra sajnálnám az igazi tifosikat, a vérbeli drukkereket, akiknek minden bizonnyal meghasadna a szívük azt látva, hogy Todt, és Brawn után a "harmadik harmad" is távozik az aranycsapatból, ráadásul az a harmad, amelyik a leginkább reflektorfényben volt végig, akit tényleg szívükbe zártak, aki ugrált a dobogón, stb.

Röviden srácok el van ez tolva amúgy igazán. Talán nem kellett volna ennyire ugyanazt akarni: Haug is, Weber is, Sumi is kicsit lovagolni akart ebben a napfényben, ebben a médiaérdeklődésben, kicsit feledtetni a nyak-sztorit, a Mercinek feledtetni Buttont és azonnal hírverést csinálni, egyszóval jó volt ez mindenkinek, csak az eredmény is jó lesz-e?

Pl van-e értelme Suminak versenyezni? Legyünk egy pillanatig reálisak, és a fenti szép csaták reményén túl gondoljuk végig, hogy ennek mi a túró értelme van? Azonkívül, hogy megadja az esélyt és a hatalmas motivációt a fiatal srácoknak, hogy elkalapálják, mit akar bizonyítani? Hogy még most is versenyképes? Sumitől az első időmérőtől kezdve mindenki pole-t és győzelmet, VB címért versenyzést akarna látni. Persze jön majd a 3 kihagyott év, jön majd a kor, a nehéz visszatérés, de legyünk korrektek, ez kit érdekel? Ha Lendl holnap elindulna a US Openen, vagy Sampras, érdekelne, mennyire öreg? Lótúrót. Elfogadnád Jordantől, hogy már blokkolják a világhírű turn-around-jump-shot-ját? Fenét. Ha pályára lép, győzzön. Vagy szép nyugdíjat kívánunk, elismerve és nagyon tisztelve minden eddig elért eredményt, ami méltán tette mindegyiket legendássá.

A legendának sok ismérve van, egyet azonban mindig megkövetelünk tőle. Hogy nyerni akarjuk őt látni. Vagy drámaian veszíteni, méltón elbukni. De azt soha, semmikor, semmilyen legendától nem akarjuk látni, hogy elmúlt felette az idő. Ez az, amitől minden legenda kíméljen meg minket.

Ennek fényében kell, hogy Schumi döntsön. Remélem, hogy eszerint dönt.  

2 komment


2009.11.23. 20:07 frontember76

Rosberg, most vagy soha

Nincs több duma, nincs több kifogás, nincs több csodagyerek-csak-rossz-a-csomag. Itt és most van. Aláírtad azt a papírt, amiért minden fiatal autóversenyző lekönyökölne mindenkit, és most ott állsz a lehetőség kapujában. Kész szerencséd, hogy van néhány hónapod felnőni a nyomáshoz, a feladathoz, az elvárásokhoz csapaton belül és kívül.

2006-ban csodagyerekként jöttél, az új generáció egyik első, sőt, talán az első tagja voltál. Még vezettél Sumi "ellen". Mindenki arról beszélt, hogy valamit hatalmasat fogsz csinálni a F1-ben. Aztán a csomag nem volt egészen alkalmas arra a csodára, de villantottál itt-ott, megmutattad a körmeidet néhány alkalommal. Micsoda őrületes pech, hogy 1 évvel később megjött a másik csodagyerek, akit legyőztél még 2004-ben, aztán ellopta a show-t. Sőt, 2 éven keresztül róla szólt a show. Azannyát. Te meg vártál, vártál, gondolom csikorogtak a fogaid. De kivártad.

Rengeteget tanultál. Rengeteget fejlődtél. De az éhséged nem csillapodott, sőt. 4 éve egy futamot sem nyertél, egy pole-od sem lehetett. Most lehet. Most aztán aláírtál a mai F1 egyik legnagyobb párosához, a Brawn-Haug kettőshöz. A kocsiddal ezután nem lesz gond. A taktikával ezután nem lesz gond. Pénzhiánnyal ezután nem lesz gond.

Hogy ki lesz a csapattársad, mindegy. Meg kell verned akkor is, ha Sumi lesz. Ezután odavághatsz a többinek. Lewisnak, Jensonnak, Fernandonak, Felipének, mindegyiknek. Oda is kell vágnod.

Jenson 10 évet várt egy lehetőségre, aztán amikor megjött, lecsapta. Lehet, hogy soha többet nem lesz neki, de azt az egyet brilliánsan kihasználta. Rád is ez vár. Nem tudhatod mi lesz 2011-től. Ha most nem villantasz, méghozzá hatalmasat, a kegyetlen F1 daráló elkap. Nézd meg Massát. Nézd meg Webbert. Nézd meg Barrichellot. Versenyeket nyertek, VB címért küzdöttek. Mégis a legtöbben vállat vonnak rájuk. Mennyire durva, hogy sokan még Buttonre is vállat vonnak, pedig ő világbajnok!!

A legnagyobbak klubjába nagyon-nagyon ritkán osztanak belépőt. A rajongók alig várják, hogy megtörténjen. A rajongók szigorúak, de szeretnek a vállukra emelni benneteket. Hamiltonnak sikerült. Vettel már elindult az úton, de még nem ért oda. De kissé előtted jár. De még behozható.

A csapatod, a németek, Ross Brawn a legmagasabb szintű elvárásokkal fog kezelni. A csapattársad akárki lesz, ugyanolyan éhes lesz, mint te. Ha Raikkönen lesz, akkor még a világbajnoki arany, a 18 futamgyőzelem, és a múltja is nyomasztani fog. Messze a legjobb csapattárs lesz, akit valaha kaptál.

Iszonyú nehéz lesz. De az igazán nagyoknak sosem volt nagyon könnyű az útjuk. Te valamiért kaptál 4 tanulóévet. Valamiért kaptál 4 év türelmet a rajongóktól, akik a mai napig nem legyintenek rád, hanem a fiatal tehetséget látják benned.

Ideje megszolgálni a bizalmat. Elsősorban a szurkolókét, aztán Brawnét, és a Mercedesét. Több ilyen lehetőséged nem lesz. Mostantól vagy a világbajnoki címért küzdesz minden évben, amíg F1-es pilóta vagy, vagy látványosan rajtad kívülálló okok miatt nem küzdhetsz érte, vagy rád legyint a cirkusz úgy 2 szezon múlva.

Rajtad áll. Én nagyon kíváncsi vagyok, és drukkolok is neked. Nyomjad neki, ha már ilyen álomhelyre csöppentél, öregem. Úgy nyomjad, ahogy életedben soha nem is gondoltad, hogy lehet nyomni.

3 komment


2009.11.20. 10:54 frontember76

Reménysugár???

Lehiggadtam a Kimi bejelentése okozta mély melankólia után, és elkezdtem gondolkodni. Összeszedtem fejben néhány dolgot, amit tényként kezelek (vagy azért, mert a sajtóorgánumok közül a jelentősebbek annak kezelik, vagy azért, mert túl régóta nézem a cirkuszt, és bizonyos dolgok, összefüggések már tényként kezelhetők), meg azokat is összeszedtem, amik inkább összeesküvés-szagúak, de most eljátszanék a lehetőséggel. Mégiscsak Kimiről van szó. Nem azért csinálom, hogy magamnak, meg nektek srácok hamis kapaszkodót adjak, meg áltassam magunkat, hogy Kimi mégsem koccol le az F1-ből, hanem valahogy a kurva nagy médiakatyvaszból, elcsípett nyilatkozatokból szedjük már össze (basszameg), hogy mit is tudunk, és hogy most akkor mivan?!?!

1. Talán ami a legvilágosabbnak látszik számomra, az az, hogy a Ferrari pöcc után Kimi TÉNYLEG csak a McLarenben gondolkodott, tényleg csak velük vették fel a kapcsolatot, úgy tűnik minden Kimi és minden Robertson nyilatkozatból, hogy más egyszerűen fel sem merült.

2. Fry és Brawn nyilatkozataiból úgy látom, hogy ezek tényleg meg vannak döbbenve és/vagy sértődve azon, hogy Button lelépett.

3. Haug korábban azt nyilatkozta (még McLaren színekben), hogy egyáltalán nem olyan biztos ez a Kimi-McLaren dolog.

Ezen biztosnak tűnő értesülések birtokában tegyük fel az idegesítő kérdéseket:

 - hogy a tökömbe állapodott meg Buttonnal fél nap alatt a McLaren, miután Kimivel nem sikerült? Ugyebár nyilvánvalóan sokkal korábban meg kellett kezdeni a tárgyalásokat Jensonnal. Mi van, ha nem is az a sorrend, amiről beszélnek, hogy Kimivel kezdték, vele nem sikerült, aztán jött Button? Mi van, ha AZÉRT NEM SIKERÜLT megállapodni a McLarennel, mert Button szerződése már készen volt? Mert egyszerűen őt akarták jobban?

- Ugye mindenki arról ugat, hogy Kimi túl sok pénzt akart. Még Ross Brawn is nyilatkozta, hogy Kimi megfizethetetlen. Erre kiderül, hogy Buttonnak kb annyi pénzt ad a McLaren, mint Kiminek ajánlottak. Ráadásul kiderül, hogy Fry sokkal többet ajánlott Buttonnak, mégis aláírt a McLarenhez. Most akkor a Mercedes GP számára Kimi ugye mégsem elérhetetlen anyagilag, ugye jól számolom?

- Adott egy konstruktőri világbajnok csapat, akinek 75%át megvásárolja az autóversenyzés egyik legpatinásabb cége. Vajon megengedhetik-e maguknak, hogy 2 olyan pilótával induljanak, akik még futamot sem nyertek, miközben van 4 világbajnok a mezőnyben, az egyik SZERZŐDÉS NÉLKÜL??? Vajon ez megengedhető-e logikus, tiszta fejjel? Vajon fontos ennyire a "német csapat" melléduma, amikor a csapat 25%-os tulajdonosa és csapatvezetője pl angol?

- Vajon végiggondolta-e Kimi, hogy milyen lesz a Brawn Hauggal és a Mercedessel? Egyáltalán törődött ezzel a felvásárlás dologgal, vagy szokása szerint szart rá, ezért most döbben meg, hogy ez a csapat itt mennyire erős is lesz voltaképpen? Eszébe jutott-e vajon, hogy a világbajnok csapat képes-e világbajnok autót építeni? Eszébe jutott-e, hogy itt most az alakul ki, hogy a legzseniálisabb koponya a legmegbízhatóbb technikával köt tartós házasságot... Mi hiányzott Kiminek az elmúlt 2 csapatánál ahhoz, hogy sorozatos világbajnoki címeket nyerjen?

- Mennyire lehet mostanra Kimi ideges a Ferrarira és a McLarenre, hogy mindkettő egy másik világbajnok miatt dobta őt egy szponzor utasítására (Santander, illetve Vodafone)??

- Mennyire lehet ideges Ross Brawn, hogy a pilóta, akinek adott egy utolsó esély, élete lehetőségét, az kihasználva azt azon nyomban lelépett, és ezzel legalábbis kényelmetlenséget okozott neki?

- Mennyi idő alatt ismeri fel ez a 2 zseniális ember (mármint Ross és Kimi), hogy mindketten 10 éve figyelik a másik munkáját, mindig is nagyon tisztelték azt, és hogy higgadt, hideg profizmusukkal milyen hihetetlen csapattá tudnának lenni? Vajon észreveszik-e? Ugye észre?

- Vajon tudják-e már, hogy Rosberggel a "német" vonal is ki van elégítve, egy éhes, tehetséges, kurva gyors fiatal pilótával az oldalán Kimi nagyon is méltó ellenfele lehetne a Button-Hamilton, és az Alonso-Massa párosoknak?

-Vajon érzi-e Kimi a lelke legmélyén, hogy milyen az, amikor nincsen szerződése? Vajon miért nyilatkozza Robertson, hogy van még unfinished business (befejezetlen üzlet) Kimi számára a F1-ben?

- Végül Brawn ismét ászt tudna előhúzni a McLaren felé ebben kis adok-kapokban: Brawn elhúzza a Mercedest a McLarentől, amivel bizony alárúg wokingnak spiccel. Erre woking leszerződteti a friss világbajnokot, amivel Brawn ajtaja elé szarik. Erre Brawn szerződtethetné Kimit. Ami önmagában rex, lássuk be.

Túlságosan egybevágnak nekem ezek a dolgok, vagy csak látni akarom Kimi-rajongóként, hogy ez egy hatalmas lehetőség? És akkor nem beszélnék arról különösebben részletesen, hogy a technikailag mindig is élenjáró Brawn leül a 2010-es tervekkel egy asztalhoz Norbert Hauggal és Kimi Raikkönennel....Értitek ugye? A Mercedes csapat leül egy McLarenes információforrással, meg egy Ferraris adatbankkal egy kávé mellé...

Lehet, hogy csak bele akarom dumálni a forgatókönyvet a valóságba, de isten látja lelkemet, valami kurvára boldogan nézném végig ezt a filmet.

 

30 komment


2009.11.18. 12:34 frontember76

Kimi,Kimi,Kimi...

Nos, megtörtént. Eddig megpróbáltam objektív, tárgyilagos bejegyzéseket írni, ezután pedig nagyon könnyű lesz ezt megtennem. Ezúttal azonban előre jelzem, hogy ez nem fog sikerülni, és nem is célom. Kimi számomra a szerethető sportemberek egyik mintapéldája volt. Én még a régi iskolákon nőttem fel, amikor még csak fehér trikóban és nadrágban játszották a teniszt legendás nevek, amikor Carl Lewist kellett megverni, aki szerényen mosolygott a pálya szélén, amikor Michael Jordan Patrick Ewing meg Larry Bird ellen meccselt, amikor Senna-Mansell-Prost-Piquet szintű nevekből álltak az első sorok. Más világ volt. Már akkor is legendák, szupersztárok voltak ezek a sportolók, de valahogy megmaradtak egyszerű, emberközeli igazi arcoknak, valahogy nem gondoltam egyikről sem ,hogy olyan, mint egy popsztár. Nem voltak allűrök, nem voltak naponta hírek sem - a média még egyensúlyt adott azzal, hogy minden sporteseményt megmutatott, de nem kellett sem az alsónadrágjukban, sem a pénztárcájukban turkálnia egész nap.

Kimi Raikkönen nekem ezt az időszakot, ezt a gyönyörű, egyszerű, sallangmentes érzést hozta vissza azzal, hogy nem jópofáskodott állandóan, hogy csendben a dolgát tette, hogy a tehetségével hódított magának rajongókat, nem a mosolyával, a csajozásaival, vagy a különféle flikkflakkokkal. Ő a barátait, a zártkörű bulikat, az autóversenyzést, és a családját szereti, mindig is csak ezt szerette. A szabadságot. Hogy ne fotózzák éjjel kettőkor. A szabadságot, hogy eldönthesse, mikor mit csinál, ha a munkájával végzett. A szabadságot, hogy irányíthassa a dolgokat az életében.

Kimi azt az olajos képű gokartszerelős kölyköt tudta megtartani a fejében, a szívében egész pályafutása alatt, aki egykor volt az apja mellett. Akkor is, amikor 50 millió dollárt keresett egy évben. Ő vezetni szeretett. A Forma 1 viszont másfelé fejlődik. Ide ma már popsztárok kellenek. Olyanok, akiknek minden gondolatát követni tudjuk twitteren, facebookon, interneten, youtube-on. Olyan srácok kellenek, akik ebben élnek, akiknek semmilyen rendezvény, show, interjú, roadshow, hivatalos buli, vagy F1 party nem teher. És láss csodát, jönnek is ezek a srácok, csőstül. Egyik másik még kegyetlen jól vezetni is tud, de a személyiségük inkább a puff daddy - féle vonal.

Kimi már nem ide való. Mert ő soha életében nem tudott ezekkel mit kezdeni. Őt ez zavarja. Ő a sarki kocsmában szeret 100 embernek fizetni egy kört. Az egyik barátja mondott róla talán 2 éve egy nagyon jelemző dolgot. Kimi meghívta néhány régi haverját egy gokartozásra valahol Finnországban. Baromkodás, sörözés, kis versenyzés, mindenki nagyon élvezte, hogy Raikkönen ellen lehet keresgélni az ideális ívet. Az említett srác gokartja lerohadt. Kiállt vele, és várták, hogy a helyi szerelők közül valaki segítsen. Kimi odagurult, kiszállt, megnézte, fogott egy csavarkulcsot, és elkezdte megcsinálni a hibát. A haver meg azt nyilatkozta, hogy ugyan jóban vannak, de azért a szituációt mindenki képzelje maga elé: állok ott, nevenincs senki egy rossz gokarttal, amit a Ferrari Forma 1-es világbajnoka szerelget nekem... Ilyen gyerek Kimi.

Kimi azzal váltotta ki milliók elismerését, hogy semmiből sem csinált ügyet. Sem a kiesések sorozatából, sem a körülötte zajló drámákból, sem a csapatváltásból, még a világbajnoki címéből sem. Sem a 62 dobogós helyéből, sem a 35 leggyorsabb köréből, semmiből. Őt még a statisztikák sem érdekelték. Őt a következő kanyar érdekelte, hogy még 2 centivel feljebb lehet dobni a rázókőre a cuccost. Őt az érdekelte, hogyha beszóltak a fülére, hogy 3 tizeddel lassabb kört kellene menni a benzinspórolás miatt, akkor azt precízen megtegye. Hogyha szóltak, hogy kiment tankolni a rivális, és most jön a 3 leggyorsabb kör, akkor ment 3 leggyorsabb kört. Semmi más nem számított.

Vérző szívvel nézem végig, hogy elhagyja a kedvenc sportomat, és bár reménykedem benne, azt hiszem, többet nem látom F1 autóban. Azért nem, mert ez a popsztárosdi csak rosszabb lesz. A rally pedig, amit remélem kipróbál élesben, egy sokkal inkább az ő személyiségére szabott játék. Mész ezerrel, precízen, profin. Kiszállsz, egy interjú az eurosportnak, aztán irány haza. Nincs tömeghisztéria, nincs fanatikus téboly, nincs interjúszoba. Autóverseny van, díjkiosztás van, irány haza van. Logikusnak tűnik, hogy Kimi beleszeressen ebbe a dologba, és kívánok neki WRC VB címeket, mert megérdemelné.

Nekünk meg marad a csillogó cirkusz csillogó gyerekekkel, egyre csillogóbb, bár versenyre alkalmatlan pályákkal, egyre nagyobb pénzzel, egyre részletesebb közvetítéssel, egyre több hírrel, egyre nagyobb sohw-val.

Egyet sajnálok csak, és emiatt értem meg Raikkönen döntését teljesen és tökéletesen. Hogy az a bizonyos varásnap délutáni 1,5 - 2 óra, ami az alfája és omegája, az értelme lenne ennek az egésznek, az mintha egyre kevesebbet számítana. Egyre többet számít a futamok közötti híranyag, a pletyka, a botrány, a politika, a pilóták magánélete. A FUTAM maga meg elröppen, egyre többször eseménytelenül. Talán ez is oka Kimi távozásának, hiszen őt az a 2 óra érdekli, a köztes 2 hét nyűg és teher. Mára ezek szerint elviselhetetlen teher. Megértem, pedig tényleg sajnálom a döntését.

Végül pedig szeretném neki megköszönni, hogy ott lehettem, ott lehettünk vele furcsán kezdődött és furcsán véget ért F1 karrierje minden pillanatában. Köszönöm a hihetetlen akciókat, köszönöm az emberközeli nyilatkozatokat, köszönöm, hogy megmaradtál annak az egyszerű srácnak, aki idejött, és mindenkit ledöbbentett, köszönöm a győzelmeket, köszönöm a bátorságot, köszönöm a vereségeket is, köszönöm, hogy soha nem adtad fel, köszönöm, hogy valóra váltottad az álmodat a tőled megszokott megdöbbentő módon, köszönöm, hogy bebizonyítottad a világnak, hogy a legnagyobbak közé tartozol. Köszönöm, hogy nem torzultál el és nem őrültél meg, köszönöm hogy láthattam mindezt, érezhettem mindezt, és akármit is tegyél mostantól, több tízmillió Kimi és F1 rajongó nevében kívánom a legjobbakat, sikereket, gyerekeket, és mindenekfelett ugyanazt a boldogságot, ugyanazt az érzést kívánom neked még sokszor és még többször, amit te is, én is, mind éreztünk 2007. október 21-én. Annál rosszabb neked soha ne legyen, Kimi Raikkönen, azt kívánom.

26 komment


2009.11.12. 16:21 frontember76

Asszonyt cserél a Mercedes?

Legnagyobb pálya, amit a Mercedes művel. Csak a legnagyobbak tudják utána csinálni, ha egyáltalán lehetséges. Izzanak az irodák, egymásnak adják a kilincset a házassági tanácsadók, a kerítőnők, a jósnők, az ügynökök, mindenki csak mondja és mondja. A Mercedes meg ül, mint a gazdag férj a hatalmas irodában, és számolgat, meg romantikázik.

Nagyon boldog volt az előző feleségével. Világbajnoki címek, csodálatos barátság, 15 éves párkapcsolat - becsületére válik mindenkinek. De a feleségnek nem volt elég a háztartásbeli szerep, az üzletelni kezdett, fene a dolgát, pedig volt lóvé meg siker rendesen. Nem adta az ingatlant egészen, csak a 40%-át. A valódi férfi csőrét mindig is baszkurálta ezzel. Pedig az ígért érte mindent, de csak nem jött be. Persze a férj is kereskedett közben máshol ám, voltak ott még futó kapcsolatok, de az asszony azt elnézte, nem volt féltékeny típus. Azt mondta, ha csak szex (motor), az nem gond. Beleszeretni nem szabad senkibe. Azt ne csinálja a férj, azt kérte az aszony. Végülis jogosan.

Dehát megjelent a színen ez a kiscsaj. Fiatal, de azt mondták olyan előélete van, hogy ingyom-bingyom. Ráadásul nagyon összerakott kiscsaj volt, a Mercedes már akkor nézegette, méregette. Aztán jött a baj. Kiscsaj bejelentette, hogy elhagyták, kidobták, magányos, össze van törve. Ilyen testtel? Mercedes megroppant. Hivatalosan segítségnyújtásnak indult, de a McLaren feleség már tudta, hogy ebből gáz lesz. Tudta, hogy a nyomorult kis kurva ha teheti ráíratja az egész kéróját a Mercire, aki csak erre vár 10 éve. Az egész McLaren házasságot tönkreteheti!! Ráadásul úgy riszálta magát egész évben, miközben a McLaren egy csoffadt öregasszonyként viselkedett fél éven keresztül - a Brawn bébi meg állt a vakuk kereszttüzében, lenyűgözött mindenkit, elrabolta a show-t..Ott ment el a házasság. Hiába tepert a 2. félévben a McLaren, hiába mutatott olyat az ágyban, hogy a Mercedes a 10 ujját megnyalta, a szezon a Brawn-cicáé lett végérvényesen. De ha ez nem lett volna elég, a kis rafkós csirke a következő szezonra is parádés szexet ígért, sőt, nem volt rest beközölni, hogy a Mercedes be is költözhet hozzá, és a kérót is a nevére íratja.

Itt van vége a sztorinak nyilván. A fiatalabb, virgoncabb kiscsaj odaért már megint. Az előző feleség meg teszi, amit ilyenkor tenni szoktak - iszonyatos lóvéra leveszi a csávót, viszi a házat, a kocsit, mindent, amit csak ér - adjuk meg neki, hogy most kivételesen ebben tök igaza van. Abban meg csak reménykedhet, hogy a következő házassága olyan erős lesz, amivel keményen be tud mutatni ezeknek a frissen turbékoló Mercedes-Brawn-féléknek. Meg fog tenni mindent, különben kidobott, elhasznált öregasszonyként néznek majd rá a klubban, és mindenki szánakozni fog rajta. Ezt nem engedheti meg.

A friss házasok meg jövőre is megpróbálnak népszerűek lenni, és kipróbálják, vajon házasságban is ugyanolyan jó-e a szex, mint a lopott órákban, mint a párkapcsolat elején, amikor minden olyan új és izgalmas.

6 komment


2009.10.23. 17:53 frontember76

Jean Todtnak örülünk, vagy nem?

Jean Todt önmagában életrajzát, szaktudását, intelligenciáját tekintve hibátlan jelölt. Gyakorlatilag egész felnőtt életét az autósportoknak szentelte. A két leghúzósabb sportágban világbajnok lett. A legmagasabb szinteken dolgozott, elképesztő kapcsolatrendszere lehet.  Régóta tagja a FIA-nak, hibátlanul ismeri a rendszert, tagokat, felállást, háttéralkukat, aljasságokat, korrupciós pity-putyokat, mindent. Száraz tények alapján el sem lehet képzelni alkalmasabb jelöltet, hiszen vezetett már padlón lévő hatalmas céget csúcsra, és tartotta ott rekord ideig. Dolgozott nehéz körülmények között, dolgozott sok-sok pénzzel, dolgozott primadonnákkal, volt része sportpolitikában, diplomáciában, eléggé penge a témában.

Gyanús először akkor lett az egész, amikor Max Mosley nyíltan támogatni kezdte. Az a Max Mosley, akit nemcsak fétis-szado kurvázáson kaptak, amióta komolytalan embernek tartjuk, hanem az utóbbi évek szabályváltoztatási tébolya, csapatokra rákényszerített akarata olyan vihart kavart, amibe ő maga bele tudott bukni annak ellenére, hogy a FIA-ban diktátori hatalommal bír, és maga Bernie Félisten Ecclestone személyes jóbarátja 30 éve, hiszen együtt találták ki ezt a receptet anno - tied a kereskedelmi jog, enyém a felügyeleti szerv, aztán hajrá, miénk a világ. Micsoda őrületes ámokfutásnak kellett itt lenni Max részéről ahhoz, hogy Bernie odaálljon elé, hogy nem jelölteted magad, amigo, világos? Most lesz elég... Hát ez az ember ne támogasson semmilyen utódot, nem kampányoljon senki mellett, ez az ember hallgasson. Most nem akarok kitérni az utolsó meccsre Briatore ellen, írtam róla posztot, hányinger az egész.

Még szomorúbb akkor lett a Todt - történet, amikor Michael Schumacher is odaállt arcátlan módon támogatni a kampányt. Egy jelenleg is versenyző csapat prominens alakja, a legsikeresebb autóversenyző. Mintha simán beleférne, hogy a világba kiáltja, hogy igen, baszod, ő is Ferraris volt, én még most is az vagyok, legyen ő az elnök, az lesz mindenkinek a legjobb....Persze nem kell hozzátenni, hogy ez magánvélemény, nem Ferrari-alkalmazottként mondom, ennyire már hülyének nézhető az egész szurkolói világ. Innentől tudtam, hogy Todt nem jó jelölt.

Végezetül Bernie támogató szavai döntötték el, hogy itt nincs sem szaktudás, sem intelligencia. És nem Todt a fekete bárány. Vele nincs semmi gond. Ő csak felveszi azt a kabátot, elfogadja azt a helyzetet, mely szerint itt egy valaki(k) szándékának megfelelő ember kiválasztása zajlott, és ilyen értelemben Vatanen nem is nyerhetett. Végülis min vagyunk meglepve, a show-businessben és a modellvilágban mindenkit megdugnak, mielőtt sztárt csinálnak belőle...Itt is hasonló a helyzet, csak nincs dugás, több a lóvé a pakliban, és nem sztárt csinálnak Todt-ból, hanem őrületes hatalmat kap a kezébe. Amit persze néhányan abban a kamerák nélküli, diszkrét hátsó szobában megrángat úgy 4-5 ember, de nem több. És végülis ez jó alku. Ember legyen a talpán, aki nem fogadná el. Persze szurkolóként, amikor az ember tiszta meccsekről, tiszta futamokról, tiszta politikáról álmodik, gusztustalan, dehát túl sok itt a pénz ahhoz, hogy illúziókat kergethessünk erről.

Emiatt senki se várjon se hatalmas változásokat, sem látványos fejlődést, sem értelmes szabályokat, sem tiszta versenyeket tiszta döntésekkel.

A Ferrari (meg Schumacher) meg megint olyasminek örül, amit az okosan hallgató riválisok egész egyszerűen ellenük fognak fordítani - az eddigi legnagyobb támadási felület, amit a Scuderia adott maga ellen. Innentől egyetlen sportbírósági ügy tisztasága sem garantálható, amiben a Ferrari is érintett, ugyanakkor várható, hogy a FIA tagjai és maga Todt is több esetben inkább a Ferrari kárára dönt majd, nehogy valaki elfogultsággal vádolja ő(ke)t. Ráadásul változnak a szabályok, ebből a dupla diffúzor esetében is volt félreértés (most ne beszéljünk Ross Brawn szintén fasza kapcsolatáról Todt-tal ugyebár...), a Ferrari meg nem várhatja, hogy Todt keze feléjük forduljon. És nem is fog.

Jól tökönszúrták magukat ismét. Todt ugyanis hiába szereti a Ferrarit, volt csapatánál a mai naptól egy jóval nagyobb pályán játszik. Ahol biztosan számít a Ferrari-érdek is, de 120 ország, a világ összes autógyára, Ecclestone évi több milliárdos költségvetése nyilván többet nyom majd a latban. És a Ferrarinál jóval nagyobb tárgyalóerők is megjelennek ebben a játszmában. És senki sem lesz meglepve, ha a FIA másnak kedvezően dönt. De ha a Ferrarinak kedvez, azt mostantól mindig hatszor el kell magyaráznia az egész világnak.

Összességében nem az a gond, hogy Todt lett az elnök. Az igazi baj az, hogy most végérvényesen kiderült, hogy ez is csak egy vetített valóságshow, amiben a legtöbb és legjobb, amit tehetünk az az, ha nem akarunk a dolgok mögé látni, mert akkor elmegy a kedvünk az egésztől. Maradjunk csak a mi közkedvelt hétvégéinknél, edzéseinknél, taktikáinknál, futamainknál. Hagyják meg nekünk azt az örömöt, hogy köridőket számolgathassunk, üvöltve sírjunk vagy nevessünk egy szép előzésnél, nagy ütközésnél, nagy győzelemnél, elcseszett kiállásnál, emberi megmozdulásnál, világbajnokság megnyerésénél.

A játékot hagyják meg nekünk. A pénzt, a hatalmat, a mocskot meghagyjuk nekik. Legyenek vele boldogok.

 

7 komment


2009.10.21. 23:01 frontember76

Szép munka, Jenson!

Egész egyszerűen le kell szarni, amit a fanyalgók, a fejüket ingatók, és a ciccegők mondanak. Ez férfias munka volt, öregem. Kétszer annyi futamot nyertél, mint Vettel, aki utánad a legtöbbet nyerte, és ha a tabella 2-3-4. helyezettje összeadja idei futamgyőzelmeit, akkor kiderül, hogy hárman tudtak többet nyerni együtt, mint te egyedül. Ezek után aki szerint nem érdemled meg a világbajnoki címet, azt inkább hagyjuk.

Az sem kifogás, hogy a nagy csapatok szenvedtek, meg másképp értelmezték a szabályt. Akkor senki sem emelt szót, amikor Schumacher agyonnyerte magát, hogy bezzeg a kiscsapatok szenvedtek, ez így nem ér. A Brawn sikere annál nagyobb, minél jobban szenvedtek a többiek. Ezek szerint csak nekik sikerült tökéletesen beletalálni a szabályokba. Ha huszan nekimennek egy hegynek, és mindenki elfárad és megáll féltávon, senki sem mondja majd arról az egyől, aki pikkpakk felment a csúcsra, hogy ezt nem érdemelte meg, mert a többi félúton megállt, és így tök könnyű volt.

Jenson hatalmas dolgot tett, és teljes joggal boldog és büszke a végtelenségig. Ebben a sportágban a pilóták 90%-nak soha, semmikor nincs esélyük a nagy dobásra. A maradék 10%-nak valamikor eljön a sansz, általában csak egyszer. Van egy tökéletes év, amikor összejönnek a dolgok, a kocsi, a riválisok, úgy minden. És akkor jön a nagy pillanat - akkor van a soha vissza nem térő alkalom, hogy a pilóta megragadja élete lehetőségét, és valóra váltsa az álmát. Sokaknak nem sikerül. Sokan elbuknak még az elején. Sokan nem bírják el a terhet. Sőt. Még a legnagyobbak sem mindig bírják a terhet. Még VB címmel a zsebükben sem mindig, ugyebár. Gondoljuk Hamiltonra 2007-ben, vagy Schumacherre 1997-ben.

Jenson viszont élt a lehetőséggel, és akkor nyert futamot, amikor lehetett. Addig, amíg lehetett. Mások 10 év alatt mindenféle versenyeket megnyernek, emlékezetes dolgokat művelnek, nagy pillanataik vannak. Buttonnek tulajdonképpen egyetlen évbe sűrítve kapta meg mindazt, ami egy teljes karrierhez elég. Monacoi győzelem. 6 győzelem, fantasztikus évkezdés. Világbajnoki cím.

Nincs, aki bírálhatná, nincs, aki joggal kritizálhatná. Hogy nem állt egész évben dobogón? Hogy az év második fele nem úgy sikerült? Na és? Ha az utolsó 7 futamból nyert volna hatot, ki mondaná, hogy nem érdemli meg? Ki fanyalogna erre? Senki. És nem is lenne igaza. Minden futamot nem lehet megnyerni. Minden fajta pályán nem lehet győztes a kocsi, ilyen szoros mezőnynél. Minden versenyen nem lehet dominálni főleg akkor, ha adott 2 legendásan erős csapat, amelyik szörnyen kezdi az évet, aztán beindítják a rakétákat, és legázolják a mezőnyt a fejlesztési versenyben. Nem az a zseni aki meg tudja állítani őket. Az a zseni, aki számol a fejlődésükkel, és akárhogy fejlődnek, esélyt sem ad nekik arra, hogy beleszóljanak a világbajnokságba.

Rendkívüli munka, Ross. Rendkívüli teljesítmény, Jenson. Tiszta szívből gratulálok hozzá.

Szólj hozzá!


2009.10.21. 22:26 frontember76

Kimi - az isten szerelmére, mondd már meg!!

Elég régóta nézem már a cirkuszt ahhoz, hogy tudjam, a kötelező táncok nélkül nincs mulatság. Nem lehet csak úgy ukmukkfukk lenyilatkozni a témát, főleg a pilótapiac domináns szereplői esetében, hiszen akkor 1 hét alatt kiderülne az egész sakkparti, mi meg elunnánk magunkat februárig. Ugyanakkor érdekes, hogy van vagy 8 pilóta, akinek fix helye van 2010-re (Red Bull, Ferrari, Toro páros, Kubica, Hamilton), a többi elég képlékeny. Ja, hogy Kubica fölött esetleg eladják a csapatot, a 3 új közül valaki visszalép, a Sauber mégis elindul, a Toyota kilép, ezek csak amolyan plusz gegek a műsorban. Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy egy a szemét mocsok hitlerbírálós, Sennahalálánakörülős Ecclestone azért komoly pali, kevesen tudnák ezt a műsort utánacsinálni..másoknak évekig tart egy 2 hónapos reality megszervezése, a pasas meg 30 éve nyomatja a világ egyik legnagyobb, biztosan legdrágább, és legnézettebb valóság-showját, amit párhuzamosan 100 országban néznek...őrület.

Egyszóval a rohadt életbe, türelemetlen vagyok Kimi miatt. Ez a rally-duma nem látszik megvalósulni, pedig jó elmélet volt a Loeb jön, Citroen üres marad, Kimi Vb esélyes rally-autóba ül elmélet - de a Robertson family valami okosságon töri a fejét. Legalábbis ha Loeb Abu Dhabiba sem jön, az legalábbis egy jel. Ettől még jöhet utána állandóra, de kevés esélyét látom.

Amúgy rohadtul logikusnak tűnt ez a McLarenbe menés, Santanderrel számlát fizettetős szitu - én továbbra is azt gondolom, hogy ez a legsanszosabb megoldás, de az is valószínű, hogy találtak valami olyan pénzügyi megoldást, hogy a Santander ne fizetést adjon Kiminek 2010-re folyamatosan, hanem egyszeri kifizetés most, aztán mehet, ahová akar. Ezzel a Robertsonok elintézték, hogy ne legyenek a McLarenhez kötve, hiszen a többi ajánlat is érdekes lehet.

A Toyotán kívül még két ajánlatról beszélnek. A Toyota amúgy pazar ötlet lenne, Kimi pont annyival jobb Ralf Schumachernél, Trullinál és Glocknál, amennyi az élvonalhoz, a futamgyőzelmekhez hiányzik/hiányzott. De ehhez rá kéne áldozni 3+2 évet, az első év rámenne az átállásra, és garancia sincs. Ez nem elég Kiminek. Ő Bahreinben oda akar verni a vörösöknek. Nincs ideje, se kedve szöszölni. Jó kocsi, jó kiszolgálás, oszt nyerek, gyerekek. Nem bonyolult sport ez...

A másik kettő meg értelemszerűen a McLaren, meg a Brawn. Előbbi logikus, de Hamiltonnal meg kell küzdeni, aki egy kis nyafit már el is helyezett a sajtóban, nem mintha számítana, mert méltó ellenfele lenne Kiminek azonos kocsiban is. Ideálisak lennének azt gondolom. Ahogy Buttonnal is. Ott szerintem csak az a gond, hogy nincs évi 20 millió euró Kimi fizetésére, és Button joggal kapna szívattakot, ha a társa ugyanúgy egyszeres VB-ként 2,5-szer annyit keresne, mint ő, aki nekik nyert címet.

Dehát csodákat már láttunk a Forma 1-ben, és épeszű F1 szurkolók azért szorítanak, hogy Kimi maradjon, mert egy színfolt. Ő meg valószínű csak azt akarja, hogy legyen egy épeszű csapat egy remek főnökkel, egy bitang gyors kocsival, és a többi neki mindegy. A pénz sem valószínű, hogy érdekelné, egyrészt mert már keresett jövőre 25 gurigát, másrészt meg ha tudná, hogy hol kap biztosan VB esélyes kocsit, ingyen is beülne.

7 komment


2009.10.13. 22:55 frontember76

Mercedes vs. McLaren, Brawn, Force India, Red Bull?

Kicsit talán sok lesz a jóból. Ezek a suttgartiak mintha eldöntöttek volna néhány dolgot. Most egy hatalmas méretű sakktáblán tologatják az irgalmatlan méretű bábukat, amelyek egyenként tíz-, meg százmillió eurós sztorik, vagy mindent egyszerre akarnak gyári csapattól motorpartneren át az összes versenyképes német pilótáig, vagy talán ők maguk sem tudják mit szeretnének legjobban, és most a hezitálásos-kivárós epizódot látjuk?

Iszonyú nehéz megmondani, mert egyrészt elképesztően sok a szempont, másrészt a Forma 1 egyik leginkább változó/hullámzó időszakát éljük, akár csapatok, akár gyárak, akár FIA, akár pilóták, akár szabályok, akár pályák oldaláról közelítem a kérdést.

Egyvalami azonban tisztán látszik. A Mercedes sebességet vált(ott). A Brawn húzás mesteri volt. Évek óta akarnak részesedést növelni a McLarenben, ami Dennisék miatt eddig nem sikerült. A Brawnban lehet, hogy menne. A McLaren persze közben úgy tűnik, elég erős lehet ahhoz, hogy önmagában elvigye az egész istállót, ami jegyezzük meg, hatalmas bravúr lenne a részükről, ugyanakkor nagy rizikó is. De képesek lehetnek rá. A Mercedes azonban teret akar magának, ez végülis jogos igény egy ekkora cégtől. Ugyanakkor az is nyilvánvalónak látszik, hogy a jelen gazdasági körülmények között 2 gyári csapatot fenntartani legalábbis könnyelmű dolog, és nem is tudom elképzelni. Választaniuk kell majd. De kit? És még inkább mikor?

Hiszen gondoljuk csak el - ha tudnának egy átmeneti évet csinálni a Brawn-McLaren szimultán partival, mondjuk egy Red Bull motorpartneri szerződéssel, akkor optimális esetben 3 teljes élcsapatra látnak rá. 3 teljes szerelőgárdából kell összegyűjteniük a legjobb embereket abba az egyetlen csapatba, amire a csillagot végül ráragasztják. 6 élpilótából válogathatnak (erős túlzással persze), tesztelhetik a német srácokat (Vettel, Rosberg, Sutil szerintem a befutók a Mercedes számára).

Felbecsülhetetlen adatmennyiség, felbecsülhetetlen kapcsolatok. De a 3 csapat sem buta. Sem a Dennis-Whitmarsh duó, sem Ross Brawn, sem Horner és Mateschitz. Egyik sem fogja hagyni, hogy megfigyeljék, kikémleljék, lenyúlják az embereiket, aztán koccoljanak a tudással. Lehet, hogy most kényszerítik döntésre a stuttgarti gyárat. Biztos, hogy a Red Bull a motorpartneri szerződés ellenére kemény feltételeket köt, és nem enged német kollégákat lebzselni a garázsukban. Lehet, hogy Dennis egyáltalán nem is akarja folytatni a Mercedessel, és évek óta arra játszik, hogy elég erős legyen a McLaren ahhoz, hogy saját motorokat építsen, hogy az utcai részleggel együttműködve folyamatos technológiai fejlesztéseket érjen el, hogy komoly bevételei legyenek autók eladásából, hogy vonzóbb legyen ezáltal a szponzorok számára, és lehet, hogy az exkluzív szupersportkocsi gyártó image-hez már nem is annyira illik a hagyományos, konzervatív Mercedes.

Persze logikus gondolatsor, hogy Brawn-nak azért szüksége van egy nagyon erős partnerre, és egész évben nem kötött komoly szponzori szerződéseket, tehát a nagy halra vár. Ki lehetne más, mint a Mercedes? És ha a Mercedes TÚL NAGY hal Brawn-nak? Ha ennyire nem akarja átadni a befolyását? Ha túl sok százalékot kér a Merci, ha a sport iránti szenvedélye mellett Brawn megérezte, hogy itt nem évente 10-20 millió dollárt kereshet, hanem mondjuk százat is?

Ember legyen a talpán, aki megmondja. Ha én irányítanám a Mercedest, én kiszállnék a Force-ból, betolnám a motort a Red Bullba, kiszállnék egy motorpartneri szintre még 1 évig a McLarennel, és betolnám a cuccost a Brawnba Rosberggel.

De ez meg valahogy annyira ésszerű, hogy erre meg mindig rá szokott cáfolni a Forma 1.

Nemsokára megtudjuk a választ.

2 komment


2009.10.13. 17:59 frontember76

Kubica - óvatos call vagy all in?

Néhány napja a közepes érdektelenség hullámait kavarva bejelentették Robert Kubica átigazolását a Renault-hoz. Rögtön másnap feldobta a sajtó a hírt arról, hogy 1 évre ment, és valójában a Ferrarihoz tart, a Renault csak trambulin a vörösökhöz.

Nem állom meg, hogy el ne rágcsáljam kicsit ezt a két hírt. Kezdjük talán azzal, hogy senki meg sem említi - mára már annyira természetesnek gondoljuk - hogy ez a gyerek idén a pilótapiac egyik domináns szereplője lett a világbajnokok mögött, Rosberg mellett. Azért ez mindenképpen nagy dolog a lengyeltől, hiszen néhány év alatt biztossá vált, hogy ez nem csak egy kelet-európai fellángolás, hanem igenis ott van a srácban a lehetőség, és a nagy csapatok legyeskednek körülötte.

A Renault szerződés egyfelől logikus, hiszen a BMW-től menni kellett mindenképpen, ugyanakkor rizikós nagyon a másik oldalról. A pókerjátékos viszont szeret rizikózni. Ha csak egy újabb tapasztalatszerzés egy nagy csapatnál, világbajnok csapatnál a cél (ami Kubica számára immár a minimális cél), akkor sem rossz. Ha a Renault mondjuk kiszáll 2 év múlva, Kubica megint az akkori sikercsapatok listájára kerül, és mivel még mindig nagyon fiatal, semmi vesztenivalója nincs. Ha viszont a Renault egy jó csapatvezetőt tesz fölé, és a gyár sikerre akarja vinni a csapatát ismét, akkor ők is jól járnak Kubicával, aki viszont húzóemberként is, fejlesztőként is megmutathatja magát - nagyszerű fejlődési lehetőség. És ha sikerül? Akkor lehet, hogy Alonso nyomdokain ő is a csúcsra jut egy általa (is) újraépített csapattal, és fejet hajt előtte a F1 világa.

A Ferrari-pletyka meg csak hab a tortán. Készpénznek nem vehető pletyka, de akit szóba hoznak a Ferrarival, az mindenképpen bizonyítvány, az feltétlenül sokatmondó dolog, már önmagában a híresztelés is. Ráadásul Kubica tud parádésan vezetni, tud futamot nyerni, ott van benne a tűz, és a tavalyi BMW ellenes kirohanásból következtetve ott van benne az ellenállhatatlan vágy is, hogy mindenen keresztül a VB címért küzdjön. Ilyen gyerek aranyat ér bárkinek. Raádásul a pályán szeret csatázni, nem politizál, szintén szimpatikus tulajdonság. Ha meg valóság, hogy 1 év múlva továbblép, és Alonso csapattársa lesz a vörösöknél, akkor tartósan egy nagyon erős csapattá lehet a spanyollal, akivel ráadásul jóban is vannak, tehát a fair küzdelem is létrejönne. Persze a Ferraritól elég aljas dolog lenne Massát kirakni jövőre, de a Ferrari nem szamaritánus egylet, ezt idén Raikkönen is megtapasztalhatta.

Nagyon érdekes látni Kubica fejlődését, és karrierjét, nagyon szimpatikusan építi a karrierjét, és egy kicsit mi is magunkénak érezhetjük a sikerét, bennünk van az érzés, hogy innen is meg lehet csinálni, igenis sikerülhet a keleti blokkból a F1 meghatározó alakjává válni.

Kívánom Kubicának, hogy sikerüljön. Remélem all in-re játszik, remélem egy pillanatra sem veszíti el a hitét, hogy világbajnok lehet. Sokat kell még tanulnia, sokat kell még fejlődnie, de a képessége megvan hozzá, és egyre inkább úgy tűnik, előbb-utóbb a lehetősége is meglesz hozzá, hogy valóra váltsa az álmát.

3 komment